Economia României "va creşte cu 1,4% în 2012"
Comisarul european pentru afaceri monetare Olli Rehn consideră că perspectivele României sunt bune, cu o creştere "solida, bazată pe cererea internă şi pe o mai bună cheltuire a banilor europeni încă din acest an".
Articol de Paul Poteraşi, 11 Mai 2012, 12:38
Comisia Europeană estimează că economia României va avea o creştere economică de 1,4 % anul acesta, aproape de estimarea anunţată de misiunea Fondului Monetar, potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Carmen Valică.
Previziunile economice prezentate vineri arată că anul acesta creşterea va fi una temperată, ajutată în primul rând de cererea internă.
"Perspectivele României sunt bune, cu o creştere "solida, bazată pe cererea internă şi pe o mai bună cheltuire a banilor europeni încă din acest an"", a declarat comisarul pentru afaceri monetare, Olli Rehn.
Creşterea pentru 2011 a fost mai mare decât se aştepta, pe seama rezultatelor bune din industrie şi agricultură.
În privinţa Europei, previziunile arată că se întrevede o perspectivă pozitivă, dar drumul până la a avea o creştere sustenabilă este unul “lung şi dificil”.
Potrivit redactorului Radio România Actualităţi Alex Olaru, la începutul anului, Comisia anunţa stagnare pentru 2012, cu o perioadă de reintrare a zonei euro în recesiune, urmată, spre finele anului, de o creştere timidă.
Previziunile de la începutul anului, mai puţin optimiste
Specialiştii de la Bruxelles anticipau că Produsul Intern Brut al Uniunii, în ansamblu, va rămâne constant, iar cel al zonei euro va înregistra o scădere de 0,3%.
Au fost previziuni economice intermediare extinse, cu indicatori aduşi la zi pentru toate statele, fapt petrecut în premieră.
În Portugalia şi Grecia se aşteptau cele mai mari scăderi ale PIB-ului, de peste trei procente.
Între timp, austeritatea şi controlul strict al deficitelor şi cheltuielilor par să-i fi adus pe mulţi europeni la exasperare, stare care a influenţat rezultatele alegerilor, fie ele prezidenţiale, în Franţa, sau legislative, în Grecia.
În Franţa, noul preşedinte, socialistul François Hollande, a bătut monedă în campanie pe renegocierea Pactului Fiscal European.
Pactul, care prevede disciplină bugetară nu se renegociază - a transmis imediat preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, citat de "Le Figaro" - mesaj asemănător cu cel al preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz.
Alta este situaţia în Grecia, acolo unde formaţiunile extremiste, atât de stânga, cât şi de dreapta, au obţinut scoruri nesperate.
Atena este deja la a treia încercare de formare a unui guvern şi stârneşte îngrijorări legate de respectarea angajamentelor asumate.
În fine, în tot acest context, Bruxelles-ul a sesizat că a venit momentul oportun pentru aplicarea măsurilor de creştere economică.
Este momentul - spunea José Manuel Barroso - ca statele membre să treacă la fapte cu menţiunea că nu trebuie ignorată disciplina bugetară.
După momentul de azi urmează, la finele lunii, recomandările individuale pe care le dă Comisia Europeană după evaluarea tuturor planurilor naţionale de reformă.