Economia Republicii Moldova, "tot mai puţin dependentă de piaţa rusă"
Expunerea economiei moldoveneşti către Rusia a scăzut în ultimii ani, iar industriile mai vulnerabile nu sunt din cele mai productive sau cu pondere semnificativă în PIB.
Articol de Victor Pogor, 08 Aprilie 2015, 18:47
Economia Republicii Moldova este tot mai puţin dependentă de piaţa rusă, din cauza embargoului impus de Moscova la unele produse moldoveneşti şi ca urmare a deschiderii pieţei comunitare pentru acestea.
Potrivit unui studiu realizat de Centrul de analiză Expert-Grup, în 2014, Rusia şi-a pierdut în premieră rolul de principală piaţă de desfacere a mărfurilor moldoveneşti, fiind înlocuită de Uniunea Europeană.
Studiul realizat de Centrul Expert-Grup arată că ponderea exporturilor moldoveneşti către Rusia a constituit 18% din totalul exporturilor în 2014, dar cota mărfurilor moldoveneşti excluzându-le pe cele importate şi care ulterior au fost exportate în Rusia a fost de numai 12%.
Exporturile locale către Rusia reprezintă 2,3% din PIB în 2014, un nivel suficient de înalt pentru a avea impact semnificativ asupra economiei moldoveneşti, dar incomparabil cu situaţia de un deceniu în urmă când ponderea exporturilor depăşea 10% din PIB, potrivit expertului Ana Popa.
Expunerea economiei moldoveneşti către Rusia a scăzut în ultimii ani, iar industriile mai vulnerabile nu sunt din cele mai productive sau cu pondere semnificativă în PIB, totuşi sancţiunile Rusiei au vizat de cele mai multe ori anume: agricultura şi industria alimentară, sectoare vulnerabile din punct de vedere social, în special din cauza numărului mare de persoane angajate.
Expert-Grup recomandă autorităţilor Republicii Moldova să continue să depună eforturi pentru a normaliza şi depolitiza relaţiile comerciale cu Rusia.
În acelaşi timp, Moldova trebuie să valorifice avantajele pe care le oferă acordul de asociere şi de liber schimb cu Uniunea Europeană dar şi să contribuie la creşterea competitivităţii produselor pe pieţele externe de desfacere.