Economia Republicii Moldova, "grav afectată"
Fluctuaţiile de pe piaţa valutară şi reducerea comerţului extern din cauza crizei regionale afectează grav economia Republicii Moldova, spune ministrul finanţelor de la Chişinău.
Articol de Radiojurnal, 10 Martie 2015, 13:38
Fluctuaţiile de pe piaţa valutară şi reducerea comerţului extern din cauza crizei regionale afectează grav economia Republicii Moldova, a declarat ministrul finanţelor de la Chişinău, Anatol Arapu.
El a precizat că, în acest an, se prognozează o reducere a Produsului Intern Brut al ţării. Detalii are Vasile State de la Radio Chişinău.
Anatol Arapu a fost audiat de comisia parlamentară care anchetează situaţia de pe piaţa valutară şi a Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank, suspectată de tranzacţii ilegale operate la sfârşitul anului trecut.
El a recunoscut că recentele fluctuaţii pe piaţa financiară au afectat economia ţării. În plus, s-a redus comerţul extern cu 20%, a menţionat ministrul finanţelor.
"Criza regională efectiv ne afectează şi pe noi şi se aşteaptă o scădere a Produsului Intern Brut, veniturile la buget au de suferit", a spus Anatol Arapu.
Radierea băncii ruse Vnesheconombank dintre acţionari
În ce priveşte situaţia de la Banca de Economii, preşedintele Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, Artur Gherman, a declarat că în prezent se încearcă radierea băncii ruse Vnesheconombank dintre acţionari, ar acest lucru va fi posibil doar după ce banca rusă îşi va primi banii înapoi.
"Formal, la ziua de azi, în registrul de stat, este încă Vnesheconombank, numai după ce va primi acţionarul banii înapoi, atunci îl vom radia", a spus Artur Gherman.
Deputatul socialist Igor Dodon a reiterat că de la Banca de Economii şi Banca Socială ar fi fost extrase 13 miliarde de lei moldoveneşti, care ar fi fost schimbate în dolari şi scoase din ţară, ceea ce ar fi provocat şi recenta criză de pe piaţa valutară, când leul moldovenesc s-a depreciat cu 20% într-o singură zi.