Economia Portugaliei, paralizată de o grevă
Sindicatele portugheze susţin că guvernul cere sacrificii incorecte şi au declanşat o grevă de o zi, care a paralizat aproape în totalitate activitatea de producţie, transport sau educaţie.
Articol de Radu Şarpe, 24 Noiembrie 2010, 15:00
A doua ţară vizată de previziunile sumbre ale analiştilor este Portugalia, al cărei deficit bugetar este în creştere şi care, conform analiştilor, nu a reuşit să menţină un ritm economic stabil după aderarea la zona euro.
Bugetul de austeritate pentru 2011 urmează să fie votat de parlamentul de la Lisabona la sfârşitul acestei săptămâni.
Ca răspuns, cele mai importante două sindicate din ţară au declanşat o grevă de o zi, care a paralizat aproape în totalitate activitatea de producţie, transport sau educaţie. Chemarea la grevă s-a făcut inclusiv prin clipuri audio şi video difuzate pe internet.
Deşi liderii sindicali se aşteaptă la o mobilizare masivă a angajaţilor din diferite sectoare, protestul are puţine şanse să schimbe intenţiile autorităţilor portugheze de a reduce drastic cheltuielile pentru diminuarea consistentă a deficitului bugetar în 2011. Acest lucru deoarece atât puterea cât şi opoziţia sunt de acord că trebuie evitate împrumuturile externe masive.
Prin reducerea deficitului bugetar de anul viitor cu aproape 3%, guvernul portughez încearcă să dea un semnal finanţatorilor internaţionali că Portugalia nu va avea nevoie de un plan de salvare după modelul Greciei sau al Irlandei.
Socialiştii sunt la putere cu o majoritate fragilă în parlament, dar opoziţia social-democrată a hotărât să nu respingă proiectul de buget, pentru a nu accentua fragilitatea financiară a ţării.
Totuşi, datoria externă a Portugaliei, mai mare cu 10% decât cea a Irlandei, îi determină pe analiştii financiari ai agenţiei de presă Bloomberg să anticipeze că guvernul de la Lisabona va fi obligatoriu pe lista celor care cer ajutor financiar extern.
Spre deosebire de economia irlandeză, cea din Portugalia a avansat încet, pornind cu stângul chiar de la adoptarea monedei euro, la o rată considerată de mulţi nerealistă, iar industria uşoară, un sector dominant al economiei portugheze, a cedat treptat în competiţia internaţională, în special în faţa Chinei.
Sindicatele portugheze susţin însă că guvernul cere acum sacrificii incorecte şi, printr-o mobilizare fără precedent în ultimii 20 de ani, au blocat practic pentru o zi economia ţării.
Reporterii France Presse transmit că transporturile sunt cele mai afectate: nicio cursă aeriană nu funcţionează, 3/4 dintre trenuri stau, la fel 60% dintre autobuze.Porturile sunt blocate, iar metroul închis.
Deocamdată doar un incident izolat a avut loc la un oficiu poştal din Lisabona - o busculadă fără urmări între grevişti şi forţele de ordine.