Economia europeană trebuie pusă în mișcare „ca în timp de război”
Guvernul de la Madrid a adoptat peste 30 de ordonanțe pentru a face față crizei coronavirusului.
07 Aprilie 2020, 07:28
Guvernul de la Madrid a adoptat peste 30 de ordonanțe pentru a face față crizei coronavirusului, dar premierul Pedro Sánchez a cerut Uniunii Europene să pună în mișcare o economie ca în timp de război, să promoveze rezistența, reconstrucția și recuperarea după criza noului coronavirus.
Și Europa trebuie să înceapă asta cât de curând posibil, cu măsuri de susținere a datoriei publice pe care multe state, inclusiv Spania, și le asumă - a spus premierul Pedro Sánchez.
În ultimele trei zile, Spania a înregistrat o tendință de scădere a epidemiei, deși cifrele arată o realitate foarte dură și ascund mii de drame. Statistica indică faptul că restricțiile impuse prin starea de urgență dau rezultate.
Luni a început a patra săptămână de izolare și ministrul sănătății, Salvador Illa, a explicat: În 15 martie, când am impus starea de urgență, aveam o creștere a numărului de cazuri cu 22% pe zi, astăzi avem 3% față de ieri. Asta ne duce la concluzia că starea de urgență și toate măsurile pe care majoritatea populației le-a respectat exemplar au funcționat și au fost benefice pentru toată populația. Este adevărat că au fost îndoieli la început și regiuni care doreau altfel de măsuri, dar cu datele de astăzi și dacă le punem în perspectivă, concluziile sunt clare și important de subliniat.
Măsurile de izolare și mai ales oprirea activităților economice neesențiale, precum și prelungirea stării de urgență până în 26 aprilie, înseamnă pentru Spania și o scădere importantă a veniturilor populației, dar și o pierdere a veniturilor la buget, care încă nu a fost calculată.
În procente, se estimează o cădere a produsului intern brut între 5 și 10.
Într-un articol publicat de mai multe ziare europene, șeful Guvernului de la Madrid, Pedro Sánchez, apreciază programul temporar de cumpărare de datorie lansat de Banca Centrală Europeană și planul anti-șomaj, dar consideră că nu sunt suficiente.
Astfel, oficialul spaniol consideră că este nevoie de mai mult, că sunt necesare măsuri care să sprijine îndatorarea publică a statelor, iar una dintre aceste ar putea fi un mecanism comun, care să acționeze în bloc pentru achiziționarea de produse medicale de primă necesitate, stabilind strategii coordonate de Cyber Security și pregătind un plan integral antișoc, astfel încât recuperarea să fie rapidă şi solidă.
Europa se află în pericol dacă nu articulează un răspuns comun - crede Sánchez, care avertizează că statele membre generează o datorie mai mare pentru a face față crizei sanitare, dar care este, în egală măsură, economică și socială.
De aceea, o reacție similară pentru o criză financiară ar fi de evitat. Premierul de la Madrid face referiri la diferențele de abordare a crizei din anul 2008 dintre Europa și Statele Unite, care au răspuns cu stimulente, în timp ce Uniunea Europeană a impus o austeritate fără precedent. Rezultatele - scrie Pedro Sánchez - sunt cunoscute de toată lumea.
Din toate aceste motive, șeful guvernului de la Madrid consideră că până și guvernele și țările proeuropene au nevoie de dovezi de implicare reală a Uniunii. Milioane de europeni cred în proiectul Uniunii Europene: "Să nu-i abandonăm, să le dăm motive pentru a continua să creadă!" - conchide Sánchez.