"Economia britanică nu îşi va reveni mai devreme de sfârşitul anului 2021"
07 August 2020, 06:37
Complexitatea situației generate de pandemie face, se pare, extrem de dificile analizele. De exemplu, cu numai câteva zile în urmă, o analiză EY Item Club anunța că revenirea economiei britanice la nivelul de dinainte de închiderea cauzată de pandemie ar putea dura până în 2024, cu o subțiere a economiei anul acesta de 11,5% pe an, mai mult decât prognozat acum o lună, 8%, și un nivel al șomajului de 9%.
Dar, Banca Națională a Angliei a anunțat că reconstrucția economică post-COVID-19 va dura mai mult decât estima inițial, economia britanică nu își va reveni mai devreme de sfârșitul anului 2021. Rata șomajului va atinge cote nemaivăzute în ultimele decenii din cauza crizei economice.
Banca Națională a Angliei a venit joi, 6 august, cu două vești. Vestea proastă este că economia își va reveni mult mai greu din recesiunea cauzată de pandemie decât se estima inițial. Economia britanică, a cincea ca mărime din lume, nu își va reveni mai devreme de sfârșitul anului 2021, potrivit Băncii centrale a Angliei.
Vestea bună este legată de consum. După ridicarea restricțiilor, britanicii au început să cheltuiască din nou pe haine, mâncare și produse pentru gospodărie la nivelul de dinaintea pandemiei.
"Nu sunt foarte surprins de acest lucru pentru că, o dată ce ridici restricțiile, încep să se întâmple lucruri. Dar creșterea este distribuită foarte inegal, şi această revenire rapidă din cauza consumului nu este din păcate un semnal că va fi la fel și mai încolo, așa cum vedeți din prognoza noastră", a declarat Andrew Bailey, guvernatorul Băncii centrale a Angliei.
Banca centrală a Angliei prognozează o compresie a economiei britanice cu 9,5% în acest an. Acest lucru înseamnă cel mai sever declin economic din ultimul secol. Se așteaptă însă ca lucrurile să se îndrepte începând de anul viitor, când este prognozată o creștere cu 9% a economiei britanice, iar în 2022 cu 3,5%.
Dacă aceste previziuni se vor împlini, economia britanică va ajunge la nivelul de dinaintea pandemiei la sfârșitul anului viitor. Una din cele mai îngrijorătoare vești se referă la rata șomajului. Banca centrală a Angliei prognozează că până la sfârșitul acestui an rata șomajului aproape se va dubla, de la 3,9%, cât este în prezent, la 7,5%.
În același timp, veniturile pentru cei care au o slujbă vor fi reduse pentru prima dată de la criza financiară de acum un deceniu. În acest moment în Marea Britanie, peste doua milioane de oameni nu au un loc de muncă. Aproape în fiecare zi sunt anunțate noi concedieri masive.
Doar în ultima săptămână, HSBC, cea mai mare bancă britanică, a anunțat 35.000 de concedieri, ca parte a unui program mai vast de restructurare. WHSmith, un lanț de magazine care oferă între altele, o gamă largă de cărți și publicații, va da afară 1.500 de angajați, Pizza Express, un lanț de restaurante care a acumulat datorii de un miliard de lire, va disponibiliza 1.100 de angajați şi lista continuă.
Concurența pe locurile de muncă disponibile este acerbă, a declarat la BBC Jon Wilson, directorul firmei de recrutare TotalJobs.
Veștile de pe piața muncii sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât guvernul britanic a a cheltuit peste 33 de miliarde de lire sterline pentru protejarea locurilor de muncă.
De la sfârșitul lunii aprilie, statul a plătit salarii la milioane de angajații din sectorul privat, pentru a încuraja angajatorii să nu facă concedieri. În prezent, peste nouă milioane și jumătate de angajații din sectorul privat au salariile plătite de guvern până în luna octombrie.