Economia americană, amenințată cu recesiunea
Administraţia americană pregăteşte un plan financiar mai amplu pentru slavarea economiei despre care economiştii afirmă că ar fi ameninţată cu recesiunea.
19 Martie 2020, 05:50
Administraţia americană pregăteşte un plan financiar mai amplu pentru slavarea economiei despre care economiştii afirmă că ar fi ameninţată cu recesiunea. Începând din aprilie, pentru a ajuta la depăşirea crizei sanitare, americanilor le vor fi emise cecuri, suma totală urmând să atingă 1.000 de miliarde de dolari.
Casa Albă lucrează cu republicanii din Congres asupra unui pachet de stimulente economice care ar include câte două cecuri, probabil de câte 1.000 de dolari pentru americani şi 300 de miliarde de dolari pentru a ajuta întreprinderile mici, în încercarea de a evita concedieri masive. Masivul pachet de stimulente ar fi de 1.000 de miliarde de dolari. Departamentul Trezoreriei intenţionează să înceapă să trimită direct bani americanilor la începutul lunii aprilie, probabil pe 6 aprilie, cu un al doilea val de plăţi, urmând la mijlocul lunii mai. Suma va depinde, potrivit proiectului Trezoreriei, de venitul şi dimensiunea familiilor.
Planul Trezoreriei, care are nevoie de aprobarea Congresului, recomandă acordarea a 50 de miliarde de dolari pentru a stabiliza liniile aeriene şi a 150 de miliarde pentru emiterea de garanţii de împrumut pentru alte sectoare în dificultate. Experţii spun că planul pare să anticipeze că multe din împrumuturile acordate nu vor fi returnate.
Aceasta ar fi a treia rezoluţie ca răspuns la pandemia de coronavirus pe care membrii Congresului speră să o adopte cât mai rapid. Nu a fost luată însă nicio decizie încă, întru-cât discuţiile cu liderii republicani sunt încă în curs. Este un plan de salvare a economiei nemaivăzut de la marea recesiune din 2008 încoace, într-un moment în care analiştii previn că SUA vor intra în recesiune.
Aseară, Casa Albă a trimis membrilor Cogresului o cerere separată pentru finanarea de urgenţă cu 46 de miliarde de dolari pentru asistenţa medicală a militarilor şi veteranilor, pentru finanţarea producerii de vaccinuri şi medicamente, pentru construirea de centre de carantină la sudul graniţei pentru migranţi.
"Aş vrea să încep prin a anunţa câteva dezvoltări importante în războiul nostru împotriva virusului chinezesc" - a spus preşedintele Trump, deschizând conferinţa de presă de astăzi dedicată combaterii pandemiei de coronavirus. "Vom invoca actul de producţie în domeniul apărării în cazul în care vom avea nevoie. Îl voi semna în câteva minute". Actul de care a vorbit preşedintele Trump reprezintă o sursă principală a autorităţilor prezidenţiale pentru a accelera şi extinde alocări de la baza industrială a SUA, pentru susţinerea unor programe de securitate naţională, militare, energetice şi spaţiale.
Preşedintele Trump a mai spus: "Săptamâna trecută am semnat o declaraţie de urgenţă naţională, care activează răspunsul naţional al FEMA, Agenţia de Control al Urgenţelor Federale. Astăzi, FEMA este activată în fiecare regiune la nivelul unu, cel mai înalt nivel. Vom trimite două nave spital, Mercy şi Confort, în Portul New York şi pe coasta de vest. Suntem cu toţii în această situaţie, o vom depăşii împreună. Noul coronavirus este inamicul invizibil, cel mai dur deci, inamic invizibil pe care îl vom învinge. Cred că o vom face mai rapid decât ne imaginăm".
Preşedintele Trump a mai anunţat că Departamentul pentru construcţii şi dezvoltare urbană va suspenda evacuările din case şi confiscarea caselor până în luna aprilie. Potrivit Universităţii "Johns Hopkins" se înregistrează acum 6.500 de cazuri de noul coronavirus în SUA. Din cele 115 persoane decedate, majoritatea erau în vârstă sau aveau şi alte boli.