Duma de Stat a Rusiei "acuză Parlamentul European"
Duma de Stat acuză Parlamentul European de intenţia de a submina relaţiile dintre Rusia şi celelalte state post-sovietice şi includerea acestora într-o zonă a intereselor UE.
20 Septembrie 2013, 21:19
Duma de Stat a Rusiei a adoptat vineri o rezoluţie-răspuns la o acţiune similară a Parlamentului European care acuză Moscova că face presiuni asupra Ucrainei, Republicii Moldova si altor ţări ale Parteneriatului Estic care vor să semneze acorduri de asociere cu Uniunea Europeană.
Duma atrage atenţia că rezoluţiile adoptate la Strasbourg nu au valoare juridică sau politică pentru ţările din afara Uniunii.
Duma acuză la rândul său Parlamentul European de intenţia de a submina relaţiile dintre Rusia şi celelalte state post-sovietice şi includerea acestora din urmă într-o zonă a intereselor exclusive ale UE, Rusia respingând categoric o asemenea abordare cu tente neoimperiale - se arată în declaraţie.
Dacă Moscova, afirmă documentul, îşi construieşte relaţiile cu statele post-sovietice pe baza respectului faţă de suveranitatea şi interesele naţionale reciproce, Uniunea Europeană practică la adresa lor, inclusiv a Ucrainei, politica presiunilor directe şi a strângerii cu uşa.
În cadrul asocierii cu UE, aceste state îşi vor pierde inevitabil o parte a independenţei şi suveranităţii şi le va fi mult mai greu să-şi construiască un parteneriat economic cu Rusia şi Uniunea Vamală.
Totodată, Duma afirmă vă Rusia va respecta orice opţiune a vecinilor săi şi este gata să dezvolte în continuare relaţiile cu aceste state.
Rusia, pe de altă parte, a avertizat în mod repetat că Ucraina nu va putea avea acelaşi tip de relaţii cu UE şi Uniunea Vamală, preşedintele Vladimir Putin avertizând joi că în cazul semnării acordurilor de asociere Rusia va fi obligată să ia măsuri de protecţie a pieţii sale împotriva produselor ucrainene şi moldoveneşti, inclusiv a vinurilor din Republica Moldova.
După mini-războiul economic cu Ucraina din luna august, Rusia a lansat un avertisment şi la adresa Chişinăului, interzicând importul de vinuri moldoveneşti pe motiv că în mai multe loturi au fost depistate substanţe chimice peste norma stabilită.
Ministrul agriculturii al Republicii Moldova, Vasile Bumakov, discută vineri la Moscova cu şeful Serviciului federal rus pentru protecţia consumatorilor, Ghenadi Onişenko, poblema embargoului, în speranţa de a obţine reluarea exporturilor pe piaţa rusă.