Drumului Crucii, refăcut de credincioşi la Ierusalim
Drumul Crucii începe la Pretoriu, acolo unde Iisus a fost condamnat, şi se termină la Sfântul Mormânt. Peste 2000 de români se află în această perioadă la Ierusalim.
Articol de Remus Rădulescu, 13 Aprilie 2012, 14:25
În ţară, până la Paşti, credincioşii mai au de trecut prin ultimele zile ale Săptămânii Mari, în care rememorează momente din ceea ce numesc "Patimile lui Iisus Hristos".
Unii dintre ei încearcă să retrăiască măcar în parte episodul Drumului Crucii din Vinerea Mare prin procesiuni şi reinterpretări dramatice.
Cea mai importantă procesiune are loc la Ierusalim, unde pelerini din toată lumea ortodoxă refac traseul de acum 2.000 de ani.
Via Dolorosa, strada lungă de un kilometru şi jumătate în cetatea veche a Ierusalimului, este străbătută de mii de paşi.
Pelerinii fac acest drum cu credinţă că păşesc pe urmele lui Hristos.
Indicaţiile ghidului, un preot ortodox cu o portavoce în mână, îi ajută pe credincioşi să înţeleagă pe unde merg; altfel nici nu ar fi posibil să înţelegi, din cauza lipsei indicatoarelor.
Drumul Crucii începe la Pretoriu, acolo unde Iisus a fost condamnat, şi se termină la Sfântul Mormânt. Din când în când s-au rostit rugăciuni şi cântări religioase.
Unii dintre pelerini au făcut acest drum de mai multe ori, alţii pentru prima dată.
La Ierusalim se găsesc zilele acestea aproximativ 2.000 de pelerini din România care se adaugă altor zeci de mii din Rusia, Ucraina, Grecia, Etiopia.
Am aflat de la români că un sejur de 10 zile într-un grup organizat la locurile sfinte costă puţin peste 900 de euro.