Drone americane în Libia
Preşedintele american, Barack Obama, a aprobat folosirea avioanelor fără pilot în Libia pentru acţiuni îndreptate împotriva forţelor terestre ale colonelului Gaddafi.
22 Aprilie 2011, 09:22
Comunitatea internaţională continuă să caute o soluţie pentru conflictul din Libia, însă nu reuşeşte să-şi depăşească divergenţele.
Olanda a estimat joi că alegerea Franţei, Italiei şi Qatarului de recunoaştere oficială a Consiliului Naţional Libian de Tranziţie nu este calea cea bună, în timp ce Rusia a apreciat că trimiterea de consilieri militari occidentali poate fi considerată începutul unei operaţiuni terestre cu consecinţe imprevizibile.
În teren, oraşul Misrata, în vest, a fost puternic atacat de armata libiană, iar rebelii au preluat controlul asupra unui punct vamal la frontiera cu Tunisia.
NATO şi-a continuat operaţiunile, iar SUA au anunţat recurgerea la drone înarmate.
--fb1
Secretarul apărării, Robert Gates adeclarat că preşedintele american Barack Obama a aprobat folosirea în Libia a avioanelor fără pilot Predator, înarmate cu rachete Hellfire.
Liderul de la Casa Albă a autorizat astfel lovituri aeriene ale SUA împotriva forţelor terestre ale colonelului Gaddafi pentru prima oară de când America a predat, la 4 aprilie, controlul operaţiunii din Libia către NATO.
Va fi prima dată, de la începutul conflictului, când avioanele Predator vor fi folosite pentru lovituri efective.
După 19 martie, avioanele fără pilot au executat misiuni, dar exclusiv de supraveghere.
În aceeaşi conferinţă de presă de la Pentagon, adjunctul şefului Marilor State Majore Reunite, generalul James Cartwright, a arătat că avioanele fără pilot pot ajuta la contracararea tacticii forţelor colonelului Gaddafi de a călători în vehicule civile, ceea ce face dificilă distingerea lor de forţele opozanţilor regimului Gaddafi.
Zburând la altitudine mai joasă, avioanele Predator vor avea o mai bună vizibilitate.
SUA vor executa până la două misiuni Predator în fiecare zi, a arătat secretarul apărării, Robert Gates.
Video: Anunţul făcut de secretarul apărării, Robert Gate.