Drepturile de proprietate intelectuală, apărate mai bine
Începând de luna aceasta, statele membre ale Uniunii Europene sunt obligate să aplice o nouă legislaţie privind drepturile de proprietate intelectuală.
11 Ianuarie 2014, 08:11
Începând de luna aceasta, statele membre ale Uniunii Europene sunt obligate să aplice o nouă legislaţie privind drepturile de proprietate intelectuală.
Mai exact, vor fi controale mult mai stricte la frontierele Uniunii şi în plus, oficialii europeni vor verifica implementarea legislaţiei în statele membre.
Accesul liber la informaţie, la produsele culturale, artistice sau industriale, la soluţii tehnice ingenioase ce pot fi preluate din realitate sau din spaţiul virtual constituie drepturi inalienabile ale cetăţeanului european.
Numai că acest drept prezintă şi reversul: obligaţia noastră de a respecta proprietatea intelectuală a celor care le-au creat.
Formele comune de proprietate intelectuală includ drepturile de autor, brevetele de invenţie, mărcile înregistrate, secretul industrial.
În diverse contexte, proprietatea intelectuală mai este denumită şi copyright, trademark sau patent.
Comisia Europeană s-a străduit să reglementeze acest teritoriu
Dincolo de importanţa juridică în sine a domeniului, nu trebuie uitat şi impactul economic.
Sectoarele în care se utilizează pe scară largă, drepturile de proprietate intelectuală generează aproximativ 40% din totalul activităţilor economice din Uniunea Europeană, aproximativ cinci miliarde de euro anual.
Totodată, sectoarele legate de proprietatea intelectuală din toate statele membre acoperă aproape 60 de milioane de locuri de muncă.
Preşedintele Oficiului European pentru Patente, Benoit Battistelli, vorbeşte despre impactul economic al acestei legislaţii comunitare privind proprietatea intelectuală.
"Am vrut să implementăm o metodă prin care să evaluăm impactul economic al fenomenului pirateriei şi al contrafacerii de produse. A fost o sarcină dificilă.
"Comisia Europeană a făcut un pas înainte şi ne vom gândi să dezvoltăm un sistem de detectare şi indexare a IP-urilor celor care comit abuzuri.
"În acest an vom fi capabili să investigăm în câte state membre va fi implementată această legislaţie şi care vor fi efectele aplicării ei", a spus Benoit Battistelli.
Legea poate "crea un climat de încredere"
Potrivit lui Kerstin Jorna, director în cadrul Departamentului de Proprietatea Intelectuală al Comisiei Europene, această legislaţie comunitară ar trebuie să creeze un climat de încredere pentru cei care creează şi inovează în interiorul spaţiului comunitar şi de ale căror creaţii beneficiază state din afara Uniunii Europene.
"Considerăm că prin această lege putem crea un climat de încredere, în care cunoaşterea şi inovaţia pot fi împărţite şi celorlalţi în deplină siguranţă, fără temerea de a fi copiate, contrafăcute şi însuşite abuziv.
"O asemenea legislaţie ne va permite să încheiem acorduri solide privind proprietatea intelectuală cu state din afara Uniunii Europene.
"Anul trecut a fost lansat Programul "Licenţe ale Uniunii Europene" prin intermediul căruia am acoperit preocuparile cetăţenilor şi ale consumatorilor de astăzi în domeniul copyright-ului, printre care se înscriu facilitatea de a înscrie mai uşor o marcă sau un produs, costurile de downloadare a materialelor de pe Internet, cum ar fi filmele", a declarat
Kerstin Jorna.
Uniunea Europeană a dorit ca acest domeniu să fie consolidat prin contribuţia clară a statelor membre: controale la frontieră mult mai stricte, introducerea unor reguli noi privind jurisdicţia tribunalelor, precum şi recunoaşterea deciziilor judecătoreşti.