Două zile de sărbătoare pentru nomazii din toată lumea
Papa Benedict al XVI-lea a primit sâmbătă, la Vatican, aproximativ 2000 de reprezentanţi ai romilor nomazi, într-o premieră considerată de analişti istorică pentru Vatican.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 12 Iunie 2011, 09:19
Peste 1.500 de pelerini nomazi au fost primiţi de Papa Benedict al XVI-lea, sâmbătă, la Vatican.
Nomazii, dintre care două treimi provin din Italia, celebrează, timp de două zile, totodată, 150 de ani de la naşterea unui rom de origine spaniolă beatificat de Papa Ioan Paul al II-lea.
Papa Benedict al XVI-lea a declarat în cadrul întâlnirii cu nomazii de sâmbătă după-amiază că Europa actuală, care a renunţat la frontiere şi consideră o bogăţie diversitatea popoarelor şi culturilor, oferă noi posibilităţi romilor.
În ciuda faptului că ”nu au aspirat să obţină un pământ sau să domine alte neamuri”, nomazii europeni - a constatat Papa Benedict al XVI-lea - au rămas ”fără patrie” şi cu povara unor raporturi adesea dificile cu societăţile în care trăiesc.
Totuşi - a constatat Suveranul Pontif - astăzi situaţia începe să se schimbe: noi oportunităţi, o nouă conştiinţă şi o nouă cultură încep să dea o nouă dimensiune prezenţei populaţiilor de romi pe continent.
”Copiii voştri au dreptul la o viaţă mai bună”, a mai adăugat Benedict al XVI-lea făcând referire și cele câteva sute de copiii prezenţi la întâlnire, cu care au venit adulţii rromi, copiii care au susţinut un mic spectacol pentru Papă.
”Conştiinţa europeană nu poate uita o astfel de durere” a mai completat Suveranul Pontif referitor la ”asasinatul în masă din timpul nazismului”, care este "o dramă prea puţin recunoscută”. ”Fie ca niciodată poporul vostru să nu mai fie obiectul insultelor, refuzului şi dispreţului!", a exclamat Papa.
"Mii de femei, bărbaţi şi copii au fost ucişi în mod barbar în lagărele de concentrare", a amintit Suveranul Pontif, care în final a adresat un îndemn invitaţilor săi: ”Vă invit, dragi prieteni, să scriem împreună o nouă pagină de istorie pentru poporul vostru şi pentru Europa”, a mai spus papa, sugerând o '”colaborare efectivă şi loială”, pentru ca familiile de romi ”să se insereze cu demnitate în ansamblul civil european”.
Dansuri și tradiţii nomade două zile la Roma
După ce au asistat la o slujbă oficială de preşedintele Consiliului Pontifical pentru Pastoraţia Migranţilor şi Itineranţilor, arhipiscopul Antonio Maria Veglio, în Basilica San Bartolomeo de pe Insula Tiberină din Roma, nomazii au organizat un spectacol tradiţional, cu dansuri şi muzică.
Ceremonia a fost coordonată de Comunitatea Sant'Egidio, al cărei fondator a declarat pentru Radio România Actualităţi că ”Societatea europeană este deseori în dezordine, își descarcă temerile uneori pe această minoritate. Eu cred că această întâlnire din partea Bisericii cu cetăţenii de etnie romă ajută să micșoreze problema care iniţial crescuse și care se poate oricum rezolva”.
Printre nomazii prezenţi la eveniment s-au aflat şi preoţi români veniţi din ţară, în pelerinaj, cu cetăţeni de etnie romă, special pentru această zi.
”Sunt preotul Burduja Viorel, din parohia Piciorul Lupului, comuna Ciurea. A fost un moment de suflet, un moment în care ne-am dat seama cu toţii că suntem creştini, indiferent de culoarea pielii sau de etnie, deci faptul că toţi ne rugăm la acelaşi Dumnezeu, la Domnul Iisus Christos şi faptul că că am fost primiţi de Papa, deci a fost, iarăşi, un moment unic, practic”.
La rândul său și părintele Pal Bako Bela de la Cluj a declarat corespondentului RRA în Italia că ”am venit cu această ocazie aici, la Roma, să sărbătorim acest eveniment, 150 de ani de la naşterea Fericitului Ceferino Giménez Malla. A fost o bucurie pentru mine”.
Sărbătoarea continuă și duminică, cu o slujbă oficiată la Divina Amore de monseniorul Pietro Santoro, episcop de Avezzano, ceremonie transmisă în direct de televiziunea publică italiană, Rai Uno.