Dosarul electronic de sănătate "poate fi vulnerabil"
În Franţa, unde dosarul electronic de sănătate este deja funcţional, pacienţii încep să descopere că dosarele lor medicale pot fi consultate fără nici o problemă pe internet.
18 Aprilie 2013, 19:14
În ultimele decenii, la nivel global s-a renunţat din ce în ce mai mult la tipărirea pe hârtie a documentelor medicale şi o astfel de măsură se va introduce în curând şi în România.
Dosarul electronic de sănătate va deveni operaţional la noi din ianuarie 2014 şi va conţine datele medicale relevante despre fiecare asigurat, într-un sistem care promite să ofere un grad ridicat de securizare.
În Franţa, însă, unde sistemul este deja funcţional, pacienţii încep să descopere că dosarele lor medicale pot fi consultate fără nici o problemă pe internet.
Plângerile se înmulţesc de câţiva ani încoace. Au fost deja depuse câteva zeci.
Tot mai mulţi pacienţi care intră pe internet descoperă că există un acces simplu la propriul dosar medical şi de asemenea la dosarele altor pacienţi, conţinute pe liste comune.
Este şi cazul unei femei din Marsilia care a descoperit că toate datele medicale din momentul în care şi-a născut copilul erau disponibile pe internet - grupa sanguină, analize medicale şi detalii despre cum a dat naştere unui băieţel prematur.
Protejarea eficientă a datelor costă scump
În cazul de faţă, a explicat spitalul, după ce femeia a depus o plângere, era vorba despre un studiu despre copii născuţi prematur.
Avocatul femeii se întreabă însă dacă nu cumva este vorba şi de altfel de interese, de exemplu interese comerciale.
Un laborator farmaceutic, de exemplu, ar avea tot interesul să dispună de astfel de fişiere pentru a vinde un anumit tip de produse unei anumite categorii de pacienţi.
Situaţii similare s-au produs în mai multe spitale din Franţa.
Ministerul de resort a făcut o listă cu suporturile autorizate să conţină dosare informatice ale pacienţilor, dar de multe ori medicii ignoră recomandările şi informaţii se pot rătăci din neglijenţă, pe chei USB sau alte suporturi neautorizate.
Există şi aspectul financiar: protejarea eficientă a datelor informatice costă scump şi spitalele au, chiar şi în Franţa, bugete extrem de limitate.