Donaţiile pentru Cernobâl, "sub aşteptările Ucrainei"
Ucraina a strâns mai puţini bani decât spera pentru securizarea suplimentară a centralei nucleare de la Cernobâl. Zeci de state au participat la Kiev la o conferinţă de strângere de fonduri în acest sens.
19 Aprilie 2011, 14:16
La 25 de ani de la dezastrul de la Cernobâl, reprezentanţi din 40 de ţări şi din mai multe organizaţii internaţionale au anunţat la Kiev, la o conferinţă a donatorilor, că vor contribui cu 575 de milioane de euro la construirea unei cupole gigantice deasupra reactorului care a explodat în 1986.
Potrivit corespondentului Radio România Alexandr Beleavski, Ucraina spera ca în cadrul conferinţei internaţionale a donatorilor să se adune 740 de milioane de euro care îi lipseau pentru a construi acea cupolă, un nou sarcofag deasupra actualului sarcofag al recatorului care a explodat în 1986 şi de asemenea pentru construirea unui depozit de materiale de combustibil nuclear uzat pentru că deşi centrala a fost scoasă din funcţiune, a fost oprită electric în anul 2000.
Combustibilul nuclear rămâne deocamdată în reactoare, iar centrala nu se poate considera tehnic scoasă din funcţiune până când nu va fi extras de acolo.
Ucraina, o ţară care nu dispune de asemenea sume, a apelat la ajutor internaţional şi este ajutată în acest sens de G 8, de Uniunea Europeană şi de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, care administrează cele două fonduri care trebuie să finanţeze aceste două mari proiecte.
Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici a spus, înaintea începerii conferinţei donatorilor, că speră că vor fi strânse cele 740 de milioane de euro.
Suma adunată a fost însă de 550 de milioane, la care se adaugă încă 24 de milioane oferite chiar de Ucraina.
Există însă şi o serie de ţări care şi-au anunţat intenţia de a contribui, dar care deocamdată, nu au putut preciza suma pe care o vor dona.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso şi premierul Franţei, François Fillon au făcut apel ca o decizie în acest sens să fie luată cât mai repede, ne-a informat corespondentul Radio România, Alexandr Beleavski.
25 de ani de la dezastrul de la Cernobâl
La 25 de ani de la dezastrul nuclear de la Cernobâl, foştii participanţi la operaţiunile de securizare au protestat ieri, la Kiev, înaintea conferinţei donatorilor.
Potrivit corespondentului Radio România, Alexandr Beleavski, ei s-au plâns că le-au fost tăiate pensiile şi ajutoarele de sănătate în timp ce guvernul ucrainean susţine că nu-şi mai permite acordarea acestor sume.
În noaptea de 25 spre 26 aprilie 1986, reactorul 4 al Centralei nucleare de la Cernobâl, pe atunci în Uniunea Sovietică, a explodat, iar norul radioactiv s-a răspândit în câteva zile în Europa şi chiar în estul Americii de Nord.
Cantităţi de substanţe radioactive cu mult peste limitele admise, de aproape 400 de ori mai mari decât cele înregistrate în urma bombardamentului atomic de la Hiroshima, au fost eliberate în atmosferă.
Peste 270 de mii de oameni care locuiau într-un orăşel din apropierea Centralei de la Cernobâl au fost evacuaţi.
Imediat după cumplitul accident, în zonă au fost trimişi aproximativ 600 de mii de lichidatori, militari în termen, pompieri, miliţieni, rezervişti, care nu aveau decât echipament de protecţie şi mijloace de intervenţie rudimentare.
Zeci de mii de oameni au fost implicaţi în operaţiunile de atunci, iar câteva mii au murit în timp din cauza radiaţiilor.
Reactorul 4 al Centralei de la Cernobâl a fost acoperit de un sarcofag de beton special.
Pentru deplina siguranţă era prevăzută construirea unui alt scut de protecţie uriaş, care, potrivit autorităţilor, ar fi trebuit să fie finalizată în 2012.