Donald Trump şi Vladimir Putin participă la o reuniune G20 tensionată
Străzile oraşlui Hamburg, unde are loc reuniunea, au fost invadate de manifestanţi anticapitalism, care au incendiat numeroase maşini, au blocat străzi şi au vandalizat magazine
Articol de Radiojurnal, 07 Iulie 2017, 14:47
Prima strângere de mână între Trump şi Putin a avut loc, astăzi, la Hamburg, cu ocazia participării la reuniunea G20, a şefilor de stat şi de guvern din ţările dezvoltate şi emergente. Cei doi lideri, au în cursul zilei, o întâlnire separată - a anunţat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Se aşteaptă ca ei să abordeze câteva subiecte sensibile: criza ucraineană, războiul din Siria, sancţiunile economice impuse de Occident Moscovei, precum şi suspiciunile legate de implicarea serviciilor secrete ruseşti în alegerile prezidenţiale din Statele Unite.
Înainte de a sosi la Hamburg, preşedintele american a lansat, ieri, la Varşovia, un atac dur la adresa Moscovei, pentru ceea ce el a numit "acţiunile destabilizatoare" ale Rusiei de pe flancul estic al NATO. Pe străzi au avut loc noi violenţe între manifestanţii anticapitalism şi forţele de ordine.
Corespondentul Radio România Actualităţi în Germania, Vlad Drăghicescu transmite că oraşul Hamburg este scena unor manifestaţii extrem de violente în prima zi a reuniunii G 20.
Traficul este în mare parte blocat, numeroase maşini au fost incendiate şi mai multe magazine vandalizate. În context, şeful poliţiei din Hamburg a recunosc că toate temerile poliţiei s-au adeverit, precizând că nu a văzut în toată cariera lui izbucniri mai violente decât cele din oraşul hanseatic.
Din cauza haosului din oraş, ministrul german de interne, Wolfgang Schäuble, şi- a anulat întâlnirea pe care urma să o aibă cu mai mulţi elevi în centrul oraşului. Un pic mai devreme, poliţia a îndepărtat baricadele ridicate în zona lacului Alster, pe una dintre străzile folosite pentru transportarea preşedintelui Trump la reuniune.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a spus la rândul său, că a văzut şi a auzit ce se întâmplă în oraş şi că manifestanţii încearcă să influenţeze rezultatul summitului. Pe agenda discuţiilor din prima zi a reuniunii se află lupta contra terorismului, comerţul global şi chestiuni de ordin climatic.
În deschiderea reuniunii, cancelara germană a declarat că se aşteaptă la negocieri dificile. Declaraţia finală a summitului ar putea consemna reafirmarea acordului climatic de la Paris şi izolarea Statelor Unite sau o relaxare a condiţiilor din document, astfel încât declaraţia finală să fie semnată şi de Donald Trump, scrie presa germană.