Donald Trump îndeamnă UE să crească importurile energetice din SUA pentru a nu se confrunta cu taxe vamale
Donald Trump a promis să impună tarife pentru majoritatea importurilor, dacă nu pentru toate, și a declarat că Europa va plăti un preț mare pentru că a înregistrat un excedent comercial mare cu SUA timp de decenii.
Articol de Florin Lepădatu, 20 Decembrie 2024, 17:51
Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a declarat vineri că Uniunea Europeană, deja cel mai mare cumpărător de energie din SUA, ar trebui să intensifice importurile de petrol și gaze din SUA sau să se confrunte cu tarife vamale la exporturile blocului care includ bunuri precum mașini și utilaje.
Conform datelor guvernamentale americane, UE cumpără deja cea mai mare parte din exporturile de petrol și gaze ale SUA. În prezent nu sunt disponibile volume suplimentare, cu excepția cazului în care SUA cresc producția sau volumele sunt redirecționate din Asia, un alt mare consumator de energie din SUA.
„Am spus Uniunii Europene că trebuie să compenseze deficitul uriaș pe care îl are cu Statele Unite prin achiziționarea pe scară largă a petrolului și gazelor noastre” - a declarat Donald Trump într-o postare pe "Social Truth". „În caz contrar, este vorba de TARIFE până la capăt!!!”, a adăugat el. Comisia Europeană a declarat că este pregătită să discute cu președintele ales al SUA cum să consolideze ceea ce a descris ca fiind o relație deja puternică, inclusiv în sectorul energetic.
„UE se angajează să elimine treptat importurile de energie din Rusia și să diversifice sursele noastre de aprovizionare” - a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei. SUA furnizează deja 47% din importurile de GNL ale Uniunii Europene și 17% din importurile sale de petrol în primul trimestru al anului 2024, potrivit datelor biroului de statistică al UE, Eurostat.
Donald Trump a promis să impună tarife pentru majoritatea importurilor, dacă nu pentru toate, și a declarat că Europa va plăti un preț mare pentru că a înregistrat un excedent comercial mare cu SUA timp de decenii. Donald Trump a subliniat în mod repetat deficitul comercial al SUA pentru bunuri, dar nu și comerțul în ansamblu. Anul trecut, SUA au înregistrat un deficit comercial de mărfuri cu UE de 155,8 miliarde de euro. Cu toate acestea, în domeniul serviciilor a avut un excedent de 104 miliarde de euro, arată datele Eurostat.
Donald Trump, care își va prelua mandatul la 20 ianuarie, a promis deja tarife vamale ridicate pentru trei dintre cei mai mari parteneri comerciali ai SUA: Canada, Mexic și China. Majoritatea rafinăriilor de petrol și a firmelor de gaze din Europa sunt private, iar guvernele au prea puțin de spus cu privire la proveniența achizițiilor, cu excepția cazului în care autoritățile impun sancțiuni sau tarife. De obicei, proprietarii își cumpără resursele în funcție de preț și eficiență.
UE a crescut puternic achizițiile de petrol și gaze din SUA ca urmare a deciziei blocului de a impune sancțiuni și de a reduce dependența de energia rusească, după ce Moscova a invadat Ucraina în 2022. SUA au devenit în ultimii ani cel mai mare producător de petrol, cu o producție de peste 20 de milioane de barili pe zi (bpd) de lichide petroliere, sau o cincime din cererea mondială. SUA exportă tot țițeiul pe care nu îl pot consuma pe piața internă.
Exporturile americane de țiței către Europa se ridică la aproximativ două milioane de barili pe zi, reprezentând peste jumătate din totalul exporturilor americane, restul fiind direcționate către Asia. Olanda, Spania, Franța, Germania, Italia, Danemarca și Suedia sunt cei mai mari importatori, potrivit datelor guvernului american. „Europa se apropie de capacitatea sa maximă pentru țițeiul american, ceea ce înseamnă că există puține posibilități pentru importuri mai masive anul viitor” - a declarat Richard Price, analist al piețelor petroliere la Energy Aspects. El a mai spus că închiderea rafinăriilor în Europa în 2025 nu va contribui la creșterea importurilor.
SUA sunt, de asemenea, cel mai mare producător și consumator de gaze din lume, cu o producție de peste 103 bcfd (miliarde de picioare cubice pe zi - n.r.). Guvernul SUA estimează că exporturile americane de gaz lichefiat (GNL) vor fi în medie de 12 miliarde de bcfd în 2024. În 2023, Europa a reprezentat 66% din exporturile americane de GNL, principalele destinații fiind Marea Britanie, Franța, Spania și Germania. Exporturile UE sunt dominate de Germania, principalele mărfuri fiind automobilele, utilajele și produsele chimice, transmite REUTERS preluată de RADOR RADIO ROMÂNIA.