Donald Trump a făcut prima numire în viitorul său cabinet
Trump a anunţat că Susie Wiles, unul dintre cei doi directori ai săi de campanie, va fi şefa personalului de la Casa Albă.
Articol de Alexandra Andon, 08 Noiembrie 2024, 07:34
Preşedintele american ales, Donald Trump a făcut prima numire în viitorul său cabinet, în timp ce preşedintele Joe Biden şi vicepreşedintele Kamala Harris i-au promis un transfer paşnic al puterii după înfrângerea categorică a democraţilor în alegerile prezidenţiale şi parlamentare de marţi.
Trump a anunţat că Susie Wiles, unul dintre cei doi directori ai săi de campanie, va fi şefa personalului de la Casa Albă. Este prima femeie care va ocupa acest post extrem de influent, din care va gestiona timpul şi programul preşedintelui şi va menţine legătura cu alte departamente guvernamentale şi cu parlamentarii.
Președintele ales Donald Trump începe să își anunțe echipa. Prima numire e șefa staffului Casei Albe, Susie Wiles, cea care i-a condus din umbră campania și a apărut în lumina publică doar atunci când a dat replica unui democrat care nu găsea în preajma lui Trump vreo femeie inteligentă și puternică.
Președintele în funcţie, Joe Biden, pregătește transferul puterii, pe care l-a promis pașnic și ordonat, precum și plecarea sa de la Casa Albă. În prima alocuțiune după înfrângere atât de categorică și pe toate fronturile a Partidului Democrat, Biden și-a apărat moștenirea. "Lăsăm în urmă Statele Unite, având cea mai puternică economie a lumii", a spus el. A făcut apel la răcorirea spiritelor încinse. "Să coborâm temperatura", a spus Biden, pentru că "eșecurile sunt inevitabile, abandonul este însă de nescuzat", adăugând: "Nu ne putem iubi țara doar când câștigăm".
Vladimir Putin l-a felicitat pe viitorul președinte Trump, punctând că acesta s-a dovedit curajos după tentativele de asasinat. Dar cum vor arăta relațiile dintre Statele Unite și Rusia după ce Trump revine la Casa Albă? Am căutat un răspuns la profesorul Charles Kupchan de la Consiliul pentru Relații Externe, specializat în studiul Rusiei.
"Trump, pe cât se poate pune pe baza primului său mandat, nu aduce în politica externă o agendă în sine. Mai degrabă, trebuie să ne gândim la el ca la un om de afaceri care gândește în termeni de negociere. În particular când e vorba de Rusia, probabil că el consideră că poate determina o înțelegere, un acord între Rusia și Ucraina pentru încetarea focului sau că poate obține măcar efortul de a se negocia această problemă. Cred însă că nu trebuie să îl subestimeze pe Putin, pentru că acesta este un tip dur și e un client care te poate face să crezi că a acceptat contractul, dar te trezești a doua zi că-ți spune: contractul nu e chiar atât de solid", a mai spus profesorul Charles Kupchan pentru Radio România Actualități.