Dominique Strauss-Kahn, victimă sau agresor
În timp ce tot mai multe voci din Europa şi SUA cer demisia lui Dominique Strauss-Kahn din funcţia de şef al FMI, 57% din francezi cred că acesta "este victima unui complot".
Articol de Răzvan Stancu, 18 Mai 2011, 08:19
"Dominique Strauss-Kahn trebuie să demisioneze", spun şeful Trezoreriei SUA, Tim Geithner, şi miniştrii de finanţe europeni, informează The Guardian.
Aceştia pun la îndoială faptul că directorul FMI poate rămâne în funcţie dacă este arestat.
Într-un discurs susţinut marţi la New York, secretarul Trezoreriei SUA a spus că Strauss-Khan nu este "în mod evident în poziţia de a mai conduce FMI".
"Cred că este important ca cei din consiliul de administraţie al FMI să pună în mod oficial pentru o perioadă tranzitorie altă persoană în calitate de director general", afirmă Tim Geithner.
Aprecierile secretarului Trezoreriei SUA au venit după ce ministrul de finanţe al Austriei, Maria Fekter, a spus că Strauss-Kahn a deteriorat imaginea FMI.
"Având în vedere faptul că eliberarea pe cauţiune i-a fost respinsă, Strauss-Kahn trebuie să conştientizeze faptul că face rău instituţiei", a declarat Maria Fekter jurnaliştilor la o reuniune a miniştrilor de finanţe europeni de la Bruxelles.
Marţi, ministrul spaniol de finanţe, Elena Salgado, a declarat că acuzaţiile împotriva şefului FMI sunt "extraordinar de grave".
Elena Salgado a adăugat că, "dacă ar trebui să-şi arate solidaritatea şi sprijinul pentru cineva, ar fi pentru femeia care a fost agresată".
Video: Dominique Strauss-Kahn acuzat de agresiune sexuală. Sursa: Reuters.
Potrivit unor surse, oficialii FMI doresc de asemenea ca Strauss-Khan să demisioneze.
Oficialii de la FMI au spus că nu pot comenta şi că nu au vorbit cu Strauss-Kahn de când a fost arestat.
Alţi oficiali europeni îl sprijină pe şeful FMI.
"Sunt foarte trist şi supărat. Este un bun prieten al meu" a spus premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker.
"Nu mi-a plăcut ce am vazut la televizor", a adăugat premierul luxemburghez referitor la imaginile ce îl arătau pe Strauss-Kahn în cătuşe escortat de poliţie.
Şeful FMI, care era văzut ca un favorit la câştigarea preşedinţiei franceze la alegerile din 2012 în calitate de candidat socialist, este acuzat că a agresat sexual o cameristă la hotelul Sofitel din New York.
Strauss-Kahn a fost reţinut de poliţie o oră mai târziu, în timp ce se afla într-un avion ce se pregătea să decoleze spre Paris.
Strauss-Kahn, este ţinut în izolare la închisoarea Rikers Island din New York.
Şefului FMI i-a fost refuzată cauţiunea, după ce a negat acuzaţiile de agresiune sexuală asupra unei cameriste în vârstă de 32 de ani.
Avocaţii francezului vor iniţia vineri, o nouă cerere pentru cauţiune, potrivit unui tabloid din New York, urmând să susţină faptul că ar fi fost un contact sexual consensual.
Strauss-Kahn, "victima unui complot"
Acuzaţiile de agresiune sexuală au şocat Franţa. Într-un sondaj CSA efectuat în Franţa, 57% dintre votanţi şi 70% dintre socialişti au declarat că Strauss-Kahn a fost victima unui complot.
După apariţia scandalului, scriitoarea franceză Tristane Banon a afirmat că ia în calcul să depună o plângere la poliţie împotriva lui Strauss-Kahn pentru o tentativă de viol petrecută în 2002. Ea spune că Strauss-Kahn ar fi încercat să o violeze.
Foto:Scriitoarea franceză, Tristane Banon. Sursa: Reuters.
Filosoful Bernard-Henri Levy a spus că Strauss-Kahn este prietenul său de 20 de ani şi va rămâne aşa.
"Frumos, seducător, da, cu siguranţă, este un prieten al femeilor şi, în primul rând, al soţiei sale, normal; dar acest individ să fie brutal şi violent, ca un animal sălbatic, ca o primată? Evident nu, e absurd ", a afirmat Bernard-Henri Levy.
Ziarul Le Monde a scris că soţia lui Strauss-Kahn, Anne Sinclair, a primit un telefon de la soţul ei când acesta a ajuns la aeroport, în care îi spunea că are o "problemă serioasă", fără a se referi la agresiunea sexuală.
Fosta soţie a lui Strauss-Kahn, Brigitte Guillemette, l-a apărat într-un interviu acordat ziarului Le Parisien.
"El este o persoană blândă. Violenţa nu face parte din temperamentul său", a spus fosta soţie a şefului FMI.
Primarul New York-ului, Michael Bloomberg, a apărat decizia poliţiei care l-a încătuşat pe şeful FMI, fiind fotografiat de mass media în această ipostază.
Acest fapt a provocat indignare în Franţa, unde fostul ministru al culturii franceze Jack Lang l-a descris ca un "linşaj mediatic".
Scandalul a zguduit lumea financiară tocmai în perioada în care FMI se implica în criza datoriilor ţărilor europene - Grecia, Portugalia şi Irlanda - ţări pentru care Strauss-Kahn a fost unul dintre cei mai mari susţinători ale pachetele de salvare.
După arestarea sa, la conducerea FMI-ului a fost numit ca interimar John Lipsky.
Ca posibili succesori la conducerea FMI sunt vehiculaţi fostul premier al Marii Britanii, Gordon Brown, ministrul francez de finanţe Christine Lagarde, Kemal Dervis, fost ministru turc de finanţe şi Mohammad El-Erian, un scriitor egiptean premiat care conduce un fond de obligaţiuni.
Foto: Posibili succesori la conducerea FMI. Sus de la stânga la dreapta: egipteanul Mohamed El-Erian, Stanley Fischer din Israel, Gordon Brown fost premier al Marii Britanii, Kemal Dervis din Turcia, Peer Steinbrueck din Germania. Jos de la stânga la dreapta: Montek Singh Ahluwalia din India, Christine Lagarde din Franţa, Agustin Carstens din Mexic, Trevor Manuel din Africa de Sud şi Axel Weber din Germania. Sursa:Reuters.