Document istoric franco-spaniol
Document istoric semnat de președintele Emmanuel Macron și premierul Pedro Sánchez.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 16 Martie 2021, 05:58
Germania, Franța, Italia, Slovenia și Spania s-au alăturat astăzi unei liste care totalizează 14 țări care suspendă, din motive de precauție, administrarea vaccinului anti-COVID AstraZeneca și au anunțat că așteaptă un aviz din partea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA).
Organismul care avizează utilizarea vaccinurilor în Uniunea Europeană a programat pentru joi o reuniune extraordinară consacrată serului fabricat de compania suedezo-britanică. EMA insistă, într-un comunicat difuzat astăzi, că beneficiile vaccinului AstraZeneca în combaterea COVID-19 depășesc riscurile efectelor secundare. O reuniune specială a grupului de experți a programat mâine și Organizația Mondială a Sănătății, când va fi analizată securitatea utilizării vaccinului AstraZeneca. Președintele Emmanuel Macron a anunțat, chiar în timpul conferinței de presă cu premierul Spaniei, Pedro Sánchez, suspendarea vaccinării cu AstraZeneca.
Reporter: Daniela Coman - Preşedintele Emmanuel Macron şi premierul Pedro Sánchez au semnat astăzi la Montauban, în sudul Franței, un document istoric - Convenția privind recunoașterea reciprocă a dublei naționalități pentru cetățenii lor, fiind primul acord de acest fel pe care Guvernul de la Madrid îl încheie cu o țară din Uniunea Europeană. Spania este foarte conservatoare în ceea ce privește dubla naționalitate, pe care o acordă doar cetățenilor proveniți din țări de limbă spaniolă, din America latină sau celor din țările care au o legătură specială cu Spania cum este acum în cazul Franței. Au fost duse tratative de lungă durată pentru a obține acest acord, așteptat în special de sute de mii de cetățeni francezi de origine spaniolă și de urmașii lor care și-au pierdut naționalitatea țării natale, după ce s-au refugiat în Franța, în timpul Războiului civil și al dictaturii lui Franco, dintre anii 1936 -1975. Președintele Emmanuel Macron a reflectat acest acord prin prisma unității europene.
Emmanuel Macron: Sunt 550.000 de francezi care trăiesc în Spania și 590.000 de spanioli care trăiesc în Franța. Convenția semnată astăzi va permite ca ei să aibă pe deplin sentimentul apartenenței la cele două țări și să avem noi generații franco-spaniole. Trăim împreună această apartenență la Europa, iar destinul comun care ne leagă reprezintă soclul acestei prietenii. De asemenea, subliniem sprijinul nostru pentru o Europă a relansării, în serviciul tuturor europenilor.
Reporter: Premierul spaniol socialist Pedro Sanchez a remarcat rolul jucat de spaniolii refugiați, în eliberare a Franței de ocupația nazistă și dreptatea care li se face urmașilor lor, prin recunoașterea dublei naționalități.
Pedro Sanchez: Aş vrea să-mi încep alocuțiunea prin a remarca moștenirea lăsată de toți acești compatrioți care au fugit din calea dictaturii franchiste, căutând un viitor mai bun în Franța. Cred că acordul pe care l-am semnat vine să corecteze o anomalie. Exemplul acestor compatrioți ne arată că putem iubi două națiuni că putem lupta pentru două țări atunci când cauza comună este libertatea. Noi, ca europeni, vrem să avansăm împreună. O demonstrează toate documentele pe care le-am semnat la această reuniune.
Reporter: Cei doi lideri au discutat desigur despre gestionarea epidemiei la nivel european, despre coordonarea împreună a campaniei de vaccinare și dezvoltarea de capacități de producere a vaccinurilor în țări europene. Președintele Emmanuel Macron a apărat din nou utilitatea unui răspuns european comun la această criză sanitară. În același timp, Franța și Spania au hotărât să își consolideze cooperarea bilaterală și să continue proiectele comune de dezvoltare și interconectare a rețelelor de electricitate și de cale ferată, să intensifice schimburile științifice, lucrând împreună la proiecte de inovare în toate sectoarele tehnicii de vârf, să colaboreze mai strâns în domeniul educației, prin promovarea reciprocă a limbilor celor două țări și sincronizarea învățământului și a sistemului de examene. Nu în ultimul rând, cele două țări au reafirmat angajamentul lor pentru protecția mediului și promovarea proiectelor ecologice, dar și în domeniul securității.
Ambele vor investi pentru a-şi proteja mai bine granițele de imigrație ilegală, de traficul de droguri și armament. Spania și Franța colaborează în domeniul apărării pentru crearea armelor viitorului - a amintit președintele Emmanuel Macron. Lupta împotriva terorismului este o altă componentă importantă a relațiilor franco-spaniole, cele două țări fiind printre cele mai tragic lovite de atentate islamiste soldate cu sute de victime. De altfel, ziua de astăzi a celor doi lideri europeni s-a încheiat cu o ceremonie în memoria celor șapte francezi ucişi de un terorist islamist, în urmă cu exact nouă ani, în orașul Montauban, gazda summitului franco-spaniol.