Dmitri Medvedev doreşte propriul "Silicon Valley"
Preşedintele Rusiei a vizitat capitala americană a tehnologiei de vârf din California, cu intenţia declarată de a obţine expertiză şi investiţii pentru a construi propriul Silicon Valley, în apropierea Moscovei.
24 Iunie 2010, 07:30
După turul în forţă la Apple, Google, Twitter şi Cisco, preşedintele Rusiei Dmitri Medvedev va avea convorbiri la Casa Albă cu preşedintele american Barack Obama.
Cei doi lideri, amândoi avocaţi, s-au întâlnit deja de 7 ori din 2009 încoace şi au avut zeci de convorbiri telefonice. Adjunctul pentru comunicaţii al consilierului pentru securitate naţională, Ben Rhodes, spune că cei doi au o relaţie "exceptional de puternică şi apropiată".
De la încheierea Războiului Rece fiecare preşedinte american a vorbit despre încurajarea comerţului şi relaţiilor de investiţii cu Rusia, dar fiecare a avut un succes limitat.
Acum, după ce, în încercarea de a reconstrui relaţiile cu Moscova, s-a concentrat mai întâi asupra aspectelor de securitate, preşedintele Obama speră să deschidă o noua fază a relaţiilor, menită să dezvolte o relaţie economică robustă cu Rusia.
Michael McFaul, primul consilier prezidenţial în ce priveşte relaţia cu Rusia, spune că administraţia doreşte să dezvolte o legătură multidimensională cu Rusia şi că vizită lui Medvedev este menită să construiască mai departe relaţia pe baza intereselor esenţiale de securitate.
Economiştii cred că, dacă Barack Obama reuşeşte să stabilească noi deschideri economice care să avanseze parteneriatul, ele ar putea putea veni cu un echilibru care ar putea salva relaţia chiar atunci când tensiunile politice ar putea-o ameninţa.
McFaul a arătat că preşedintele american va avea "o discuţie serioasă" cu Dmitri Medvedev privind aderarea Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului, după 17 ani de negocieri.
Se ştie că Rusia este cea mai mare economie care este în afara organizaţiei constituită din 153 de ţări, organizaţie care stabileşte regulile comerţului internaţional.
Analiştii americani evaluează că un acord între cei doi preşedinţi privind accesul Rusiei la OMC ar înlătura ultimele obstacole în acest sens şi ar schimba dinamica dezvoltării interne în Rusia, economia devenind mai deschisă şi mai competitivă, în vreme ce ar integra mai ferm Rusia în comunitatea internaţională.
Specialiştii estimează că dezvoltarea relaţiilor economice ar putea fi dificilă
Dar, adaugă ei, extinderea relaţiilor economice s-ar putea dovedi mai dificilă chiar decât negocierea unui tratat de dezarmare.
Unul dintre motive este lipsa statului de drept, cu companiile şi investitorii străini trezindu-se subiectul unor decizii capricioase sau chiar corupte ale guvernului rus şi mogulilor conectaţi politic cu acesta.
Înainte de a sosi în capitala federală pentru convorbirile cu Obama, Medvedev a vizitat capitala americană a înaltei tehnologii, Silicon Valley, în California, cu intenţia declarată de a obţine expertiză şi investiţii pentru un ambiţios proiect de a construi propria Silicon Valley în apropierea Moscovei.
Preşedintele Medvedev spune că Rusia este deschisă afacerilor iar unul dintre cei care este deschis iniţiativei lui Medvedev, este şeful executiv al companiei Google, Eric Schmidt care crede că o cooperare tehnologică mai importantă ar putea forţa schimbări în mediul de afaceri al Rusiei.
Într-un mesaj electronic, Eric Schmidt arată că "prezenţa unor asemenea companii tehnice, în mod special cu parteneriate străine, este o cale importantă de a obţine deschidere, transparenţă şi schimbări în societatea rusă. Prezenţa lor în Rusia va face presiuni asupra celor cărora le este frică de schimbare".