Divergenţe pe tema Siriei între Franţa şi Rusia
Reuniunea miniştrilor de externe din Rusia şi Franţa a confirmat divergenţele ruso-franceze în privinţa conţinutului rezoluţiei privind armele chimice din Siria.
17 Septembrie 2013, 14:57
În încercarea de a convinge Rusia să susţină proiectul franco-americano-britanic de rezoluţie a ONU, ministrul francez de externe, Laurent Fabius, este la Moscova, unde a avut discuţii cu omologul său, Serghei Lavrov.
Conferinţa de presă a confirmat divergenţele ruso-franceze în privinţa conţinutului rezoluţiei.
Laurent Fabius a insistat pe necesitatea a ceea ce s-a declarat luni la trilaterala şefilor diplomaţiilor franceză, britanică şi americană, şi anume că ONU, Consiliul de Securitate vor trebui să adopte o rezoluţie care să determine regimul Assad să respecte acordul ruso-american prin trecerea armelor chimice sub control internaţional.
Atunci, după cum se ştie, a fost invocată şi necesitatea de a include în textul rezoluţiei menţionarea capitolului şapte, cel care avizează folosirea forţei.
Serghei Lavrov, şeful diplomaţiei de la Moscova, a declarat la această conferinţă de presă, că includerea unei asemenea clauze în proiectul de rezoluţie ar contraveni acordului ruso-american de la Geneva care nu conţine nicio referire la capitolul şapte, foaia de parcurs ruso-americană, semnată de el şi de şeful diplomaţiei de la Washington, John Kerry, conţinând următoarele etape.
"Date insuficiente" privind implicarea regimuluiAssad
În faza actuală, experţi ruşi şi americani vor elabora un proiect de decizie al Organizaţiei Internaţionale pentru Interzicerea Armelor Chimice, Siria declarând că aderă la această organizaţie şi angajându-se deja să respecte prevederile convenţiei internaţionale care interzice acest tip de arme.
Vor transmite acest proiect de decizie conducerii organizaţiei, care, după aprobare, îl va transmite, la rândul lor, în Consiliul de Securitate, iar Consiliul de Securitate va trebui să adopte o rezoluţie care să aprobe această decizie, a Organizaţiei pentru armele chimice, care conţine foarte multe detalii tehnice, să adopte măsuri suplimentare în sprijinul implementării acestuia, inclusiv vizând securitatea inspectorilor internaţionali, dar fără, a subliniat Lavrov, fără ca această rezoluţie să facă vreo referire la capitolul 7.
De asemenea, a declarat şeful diplomaţiei ruse, iarăşi în divergenţă cu Laurent Fabius, ministrul francez de externe, Rusia nu consideră că raportul prezentat luni de ONU, privind incidentul din 21 august, în care inspectori ai Naţiunilor Unite confirmă folosirea armelor chimice, ar aduce dovezi foarte convingătoare că vina revine regimului.
Acest document - Rusia consideră că trebuie investigat şi trebuie trase concluziile ulterioare.
Pe de altă parte, Lavrov a declarat că, pe parcursul implementării acordului ruso-american, în baza deciziei Organizaţiei pentru armele chimice, Consiliul de Securitate va monitoriza acest proces, iar dacă va constata că una din părţi, fie guvernul, fie opoziţia, nu respectă prevederile respective, atunci, pe baza unor dovezi care vor trebui să fie, însă, foarte convingătoare, pentru a preveni orice provocări, să adopte o decizie.
Dar cu asemenea decizie care ar putea să facă referire la capitolul 7, la care m-am referit, nu este în obiectul actualei rezoluţii a Consiliului de Securitate.