Divergenţe între preşedinţii SUA şi Rusiei privind Siria
Preşedinţii SUA şi Rusiei au convenit să discute variantele unei soluţii politice pentru conflictul din Siria, dar şi-au păstrat divergenţele privind rolul preşedintelui sirian.
29 Septembrie 2015, 07:54
Preşedinţii Statelor Unite şi Rusiei au convenit să discute variantele unei soluţii politice pentru conflictul din Siria, dar şi-au păstrat divergenţele în ce priveşte rolul preşedintelui sirian Bashar al-Assad.
Preşedintele american crede că liderul de la Damasc nu mai pote rămâne la putere, în timp ce şeful Kremlinului susţine că rolul lui Assad în combaterea militanţilor jihadişti este esenţial.
La întâlnirea de la New York preşedinţii rus şi american au stabilit să transfere dialogul la nivel militar pentru a evita eventualele ciocniri pe teritoriul sirian.
Preşedintele Putin a declarat presei ruse după întâlnire că nu are în vedere operaţiuni terestre în Siria.
După întâlnirea cu preşedintele Barack Obama, care a durat aproape două ore, dublu faţă de timpul prevăzut iniţial, preşedintele Vladimir Putin le-a declarat jurnaliştilor ruşi că Moscova se gândeşte cum poate ajuta suplimentar armata siriană şi formaţiunile kurde, principalele forţe care luptă pe teren împoriva Statului Islamic şi altor organizaţii teroriste.
Fără a detalia el a declarat că Rusia nu exclude nimic, deşi nu se pune problema unei implicări militare de anvergură în Siria.
Vladimir Putin:Nu este şi nu poate fi vorba de nici un fel de operaţiune terestră şi de participarea subunităţilor militare ruse la operaţiuni terestre.
Pe de altă parte, preşedintele rus a subliniat necesitatea coordonării informaţionale între participanţii la operaţiunile împotriva Statului Islamic, dând ca exemplu Centrul informaţional militar înfiinţat săptămâna trecută la Bagdad de Rusia, Irak, Siria şi Iran.
Rusia şi SUA vor reflecta şi ele la înfiinţarea unor mecanisme bilaterale de coordonare a acţiunilor antiteroriste, a declarat Putin, în timp ce cu Israelul Rusia va conclucra în acest scop la nivel de state majore.
Întrebat despre viitorul politic al lui Bashar al-Assad, Putin a reafirmat că soarta acestuia trebuie decisă de sirienii înşişi, nu de SUA sau alte ţări.
Rusia la rândul său, alături de ajutorul militar pe care îl va acorda Damascului, va insista ca în paralel în Siria să aibă loc transformări politice, idee cu care, a declarat Putin, Bashar al-Assad este de acord.