Disputele comerciale SUA-China, pe lista preocupărilor liderilor G20
Autorităţile argentiniene au luat măsuri excepţionale de securitate pentru primul summit G20 care se desfăşoară pe teritoriul Americii de Sud.
Articol de Cătălin Gomboş, 01 Decembrie 2018, 09:23
Liderii celor mai mari puteri economice ale lumii se află la Buenos Aires pentru un summit G20 care se desfăşoară în contextul în care în atenţia comunităţii internaţionale se află mai multe dosare importante.
Printre acestea se numără disputele comerciale dintre China şi Statele Unite, tensiunile ruso-ucrainene şi asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi.
Autorităţile argentiniene au luat măsuri excepţionale de securitate pentru primul summit G20 care se desfăşoară pe teritoriul Americii de Sud.
O zonă de 12 kilometri pătraţi din Buenos Aires a fost transformată într-o adevărată fortăreaţă, păzită de poliţie, paza de coastă şi grăniceri, notează Reuters, care notează că, deşi mii de persoane au protestat, acestea nu au reuşit nici măcar să se apropie de zona unde se desfăşoară summitul.
Disputele comerciale dintre Statele Unite şi China şi modul în care acestea pot afecta economia globală reprezintă una dintre principalele preocupări ale liderilor celor 20 de ţări industrializate.
Washingtonul, nemulţumit de deficitul comercial mare şi acuzând practici consideră incorecte ale Chinei, inclusiv furt de tehnologie, a impus tarife la care Beijingul a răspuns cu propriile taxe.
Summitul are loc şi în contextul unei noi crize între Rusia şi Ucraina, după ce vase ale marinei militare ucrainene au fost capturate în Marea Azov, iar Kievul a decretat starea marţială pe 30 de zile.
În sfârşit, în atenţie se află şi prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman, care îşi reprezintă ţara la Buenos Aires şi despre care s-a afirmat că ar fi ordonat uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, lucru negat însă de Riad.
Un prim rezultat al summitului s-a înregistrat ieri, când Statele Unite, Canada şi Mexicul au semnat un pact comercial nord-american care va reglementa schimburi comerciale anuale de 1200 de miliarde de dolari.