Dispute în cabinetul israelian de război
Ministrul din cabinetul de război, Beni Gantz, a amenințat că va demisiona.
Articol de Ion Știubea, corespondent RRA în Israel, 19 Mai 2024, 09:27
Situația din Gaza și un amplu acord bilateral dintre Arabia Saudită și Statele Unite au fost discutate în cadrul întâlnirii de sâmbătă dintre prințul moștenitor saudit Mohammad bin Salman și consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan.
Acordul saudito-american, care ar urma să fie finalizat în curând, prevede un parteneriat extins în domeniul securității și asistență americană pentru dezvoltarea industriei nucleare civile saudite.
Acordul e parte dintr-un plan american mai amplu, care include normalizarea relațiilor dintre Riad și Israel, încetarea conflictului în Gaza și stabilirea unui parcurs clar pentru formarea unui stat palestinian.
Reușita planului depinde însă de modul în care Israelul va acționa în continuare în Gaza.
În cabinetul israelian sunt dispute pe această temă, iar ministrul din cabinetul de război, Beni Gantz, un opozant al premierului care a acceptat să facă parte din guvern în perioada războiului, a amenințat că va demisiona.
Zvonurile care circulau de o vreme cu privire la eventuala părăsire a coaliției guvernamentale de către membrii formațiunii "Tabăra Statală" au dobândit sâmbătă seară o mai mare consistență, după declarația președintelui formațiunii, Beni Gantz, fost ministru al apărării și actual membru în cabinetul de război al Israelului.
El a susținut sâmbătă, în jurul orei 21:00, o conferință de presă în cursul căreia i-a transmis un ultimatum premierului Netanyahu prin care cere să schimbe până pe 8 iunie cursul actualului război din Fâșia Gaza, prin reeșalonarea obiectivelor, în caz contrar urmând ca "Tabăra Statală" să părăsească coaliția guvernamentală.
Reeșalonarea obiectivelor la care se referea ministrul Gantz privea punerea pe primul plan a recuperării ostaticilor israelieni și abia pe planul doi înfrângerea Hamasului.
Ar urma în continuare revenirea la casele lor a tuturor celor dislocați în cele peste șase luni de război, stabilirea unei formule de guvernare în Fâșia Gaza după încheierea războiului, din care Israelul să lipsească, concomitent cu demobilizarea tuturor forțelor din Fâșia Gaza și progresarea în eforturile de normalizare a relațiilor dintre Israel și Arabia Saudită.
Tot sâmbătă seară s-a comunicat că trupul neînsuflețit al altui ostatic israelian a fost readus în Israel, acesta fiind descoperit în aceeași zonă din nordul Fâșiei Gaza unde au fost descoperite cadavrele celorlalți trei ostatici aduși deja în țară.