Disputa ruso-japoneză asupra insulelor Kurile reînvie
Premierul japonez Naoto Kan s-a arătat indignat de vizita în insulele Kurile, de acum trei luni, a preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, teritorii disputate de la sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial.
07 Februarie 2011, 20:37
Un nou schimb de replici a apărut între Rusia şi Japonia, pe marginea suveranităţii asupra Insulelor Kurile.
Premierul japonez, Naoto Kan, a cerut ca insulele să revină ţării sale şi s-a arătat indignat de vizita, de acum trei luni, a preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, în teritoriile disputate.
Rusia a ocupat insulele Kurile, la sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial, lucru neacceptat de Japonia, până în ziua de astăzi. Oficiali din Rusia, pe de altă parte, au anunţat luni că ţara lor nu-şi va schimba poziţia asupra suveranităţii insulelor Kurile.
Noul schimb de declaraţii între Moscova şi Tokyo, pe tema apartenenţei Kurilelor de Sud, patru mici insule, care au intrat în componenţa URSS, după cel de-al doilea Război Mondial, dar revendicate de Japonia, această dispută blocând, de zeci de ani, închierea tratatului de pace între cele două ţări, poate provoca o deteriorare serioasă a relaţiilor ruso-japoneze, chiar înaintea apropiatei vizite, la Moscova, a şefului diplomaţiei japoneze.
Vorbind, luni, la tradiţionala adunare consacrată Zilei teritoriiilor de Nord, denumirea oficială japoneză a Kurilelor de Sud, premierul Naoto Kan a calificat, drept un ultragiu inadmisibil, vizita efectuată, toamna trecută în arhipelag, de către preşedintele Dmitri Medvedev, prima vizită a unui lider de la Moscova în Kurilele de Sud şi în regiunea Kurilelor, în general.
Această vizită a fost urmată de cele ale altor înalţi oficiali ruşi, inclusiv cea a ministrului apărării, Anatoli Serdiukov.
Aceste vizite şi, în primul rând, cea a preşedintelui Medvedev a fost interpretată ca un semnal explicit că Rusia nu pune în discuţie suveranitatea sa asupra Kurilelor de Sud.
Comentând declaraţiile premierului japonez, asistentul preşedintelui rus pentru politică externă, Serghei Prihodko a declarat că suveranitatea Rusiei asupra Kurilelor de Sud nu va fi revizuită nici astăzi, nici în viitor.
El a respins pretenţiile japoneze, declarând că preşedintele rus poate vizita orice regiune a Rusiei, fără să ceară aprobarea nimănui.
În cazul în care cuvintele premierului japonez au fost redate corect, a spus Serghei Prihodko, acesta trebuie să se pregătească pentru o perioadă dificilă, pentru că vizitele liderului rus, în regiune, vor continua, în mod obligatoriu.
Ziua teritoriilor de Nord este marcată, în Japonia, din 1981, cu participarea tradiţională a celor mai înalţi oficiali de la Tokyo.
Rusia susţine că i-a fost profanat drapelul
Cu această ocazie au loc şi manifestări stradale neoficiale, ale naţionaliştilor japonezi.
Aceste gesturi politice au căpătat, deja, un ritual, Moscova reacţionând în aceeaşi cheie, în cazul în care, însă, declaraţiile de la Tokyo nu ies din cadrul lor obişnuit, aşa cum se pare că a considerat Kremlinul că s-a întâmplat luni.
Gaz peste foc a turnat şi ceea ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a numit profanarea drapelului rus, de către manifestanţii naţionalişti, adunaţi în faţa Ambasadei ruse.
Serghei Lavrov a numit afirmaţiile premierului Kan, vădit nediplomatice şi contrastând puternic cu tonalitatea pozitivă, a spus el, a întâlnirii acestuia, cu preşedintele Medvedev, toamna trecută.
Peste câteva ore, ministerul rus de externe şi-a exprimat, în termeni neobişnuit de duri, protestul şi idignarea faţă de "declaraţiile inadmisibile, din punctul de vedere al eticii diplomatice, ale înalţilor oficiali japonezi" şi "faţă de dezgustătoarea profanare a drapelului Rusiei, în timpul mitingului naţionaliştilor".
Rusia declară inacceptabile pretenţiile teritoriale ale Japoniei şi condamnă acţiunile provocatoare ale extremiştilor japonezi şi, de asemenea, declară că guvernul Japoniei este obligat să ia toate măsurile, pentru a nu permite ca asemenea acţiuni să aibă loc în viitor.