Discuţiile despre aderarea completă la Spaţiul Schengen, pe drumul cel bun
Mai este nevoie de muncă şi de negocieri, a declarat ministrul austriac de interne.
Articol de Bogdan Isopescu, 10 Octombrie 2024, 20:00
Discuţiile despre aderarea completă a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen sunt pe drumul cel bun, însă mai este nevoie de muncă şi de negocieri pentru a obţine gestionarea corectă a frontierelor Uniunii Europene, a declarat, astăzi, la Luxembourg, ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a cărui țară încă se opune extinderii spaţiului european de liberă circulaţie.
În paralel, ministrul român de interne, Cătălin Predoiu, spune că discuţia de astăzi este una pregătitoare pentru decizia finală.
Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, spune că discuțiile pentru aderarea României și a Bulgariei sunt pe drumul cel bun, însă nu la final.
Conform lui Karner se văd progrese cum ar fi pe granița dintre Austria și Ungaria, unde cazurile de migrație ilegală au fost reduse de la 13.000 la doar 800 într-o singură lună.
Însă când vine vorba de exemple de măsuri apreciate ministrul austriac le include și pe cele luate de multe state membre care au impus controale temporare pe granițele interne.
Ori în oglindă acest exemplu nu pare a fi unul favorabil ideii de eliminare a controalelor la granițele terestre ale României și Bulgariei.
În plus, Karner punctează una din nemulțumirile Austriei în cazul Bulgariei.
Gerhard Karner: Suntem pe drumul cel bun, dar nu la capătul discuțiilor. Măsurile au în mod vădit efecte bune. Pe frontiera austro-ungară migrația a scăzut. Frontex și funcționarii se implică pentru protecția granițelor Uniunii, dar ar trebui să continuăm intens discuțiile în privința graniței Bulgariei cu Turcia, pentru că nu doar pentru Austria ci pentru tot spațiul Schengen situația să se îmbunătățească. Este clar că atât controalele la granițele Uniunii, cât și cele din interiorul Spațiului Schengen își arată efectele. Mai sunt multe de făcut, mai e nevoie de multă muncă grea,
Declarația ministrului austriac de interne este destul de ambiguă. Amestecă fațetele subiectului migrației și nu avansează niciun termen sau orizont clar de așteptare, asta în ciuda declarațiilor optimiste pe care Comisia Europeană le transmitea astăzi în ciuda sprijinului statelor membre sau al rezoluțiilor Parlamentului European.
La rândul său ministrul român de interne, Cătălin Predoiu, declara la Luxemburg că întâlnirea de astăzi nu este una decisivă, ci mai degrabă una pregătitoare pentru pasul final. Ținta României și a Comisiei Europene rămâne integrarea completă până la finalul anului.