Discuţiile cu Transnistria, "deblocate cu ajutorul Rusiei"
Miniştrii de externe din Rusia şi Republica Moldova au semnat o declaraţie comună prin care Tratatul bilateral este prelungit automat până în 2021.
Articol de Lina Grâu, Chişinău, 22 Noiembrie 2011, 13:22
Miniştrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care se află într-o vizită la Chişinău, a salutat prelungirea pentru următorii 10 ani a Tratatului de bază dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă.
Oficialul rus a semnat, împreună cu omologul său din Republica Moldova, Iurie Leancă, o declaraţie comună prin care Tratatul este prelungit automat până în 2021.
Documentul, semnat acum 10 ani de preşedintele comunist Vladimir Voronin care tocmai venise atunci la putere, acordă Moscovei statut de partener strategic al Chişinăului.
Cei doi miniştrii de externe au salutat reluarea oficială a negocierilor în format 5+2 pentru reglementarea transnistreană şi apropiata reuniune în acest subiect care va avea loc la sfârşit de noiembrie la Vilnius.
Iurie Leancă a declarat că discuţiile pe Transnistria au fost deblocate cu susţinerea directă a Federaţiei Ruse, iar pentru anul viitor Chişinăul şi-ar dori discuţii eficiente, care să aducă o soluţie viabilă a conflictului pentru Republica Moldova.
Rusia nu vede contradicţii între procesele de integrare din Vestul şi Estul Europei
Fiind întrebat de junalişti cum apreciază cursul Republicii Moldova spre integrarea europeană, ministrul Lavrov a spus că nu vede contradicţii dintre procesele integraţioniste din Vestul şi Estul Europei.
"Nu există contradicţii între procesele integraţioniste către vest şi cele către est, şi asta, pentru că aceste procese au scopuri comune – libertatea de circulaţie a serviciilor, capitalului, mărsurilor şi forţei de muncă. Procesele integraţioniste sunt compatibile şi au scopuri comune atât în vestul, cât şi în estul Europei şi acest lucru este recunoscut şi de UE", a declarat Serghei Lavrov.
La rândul său, ministrul moldovean de externe, Iurie Leancă, a declarat că dorinţa de integrare europeană a Chişinăului nu împiedică crearea unui parteneriat strategic cu Rusia.
Ministrul Lavrov a mai anunţat că Federaţia Rusă va deschide secţii de votare în Transnistria pentru alegerile din Duma de stat din 4 decembrie, pentru ca toţi cetăţenii ruşi să-şi poată exercita dreptul de vot.
Acesta a vorbit şi despre crearea unei Comisii comune de istorici pentru interpretarea istoriei comune, în contextul unui acord semnat marţi privind cooperarea în domeniul Arhivelor dintre Ministerele de Externe.
Comisia ar urma să elaboreze lucrări în baza cărora, cum a spus Lavrov, ar urma să fie educate noi generaţii, citez, pentru a nu pierde cel mai important lucru care uneşte Rusia şi Moldova - relaţiile interumane”.
Vizita de lucru a ministrului Lavrov la Chişinău continuă cu o întrevedere cu preşedintele interimar Marian Lupu, după care vor urma discuţii cu premierul Vlad Filat.