Discuţiile cu acuzaţii pentru atentatele din SUA, "monitorizate"
Avocaţii se plâng că nu pot comunica aşa cum ar trebui cu clienţii lor, că discuţiile sunt permanent monitorizate şi că ar fi încălcată relaţia de confidenţialitate avocat-client.
30 Ianuarie 2013, 11:49
Avocaţii celor cinci acuzaţi că ar fi pus la cale atacurile de la 11 septembrie 2001 au cerut, marţi, în cadrul audierilor preliminare de la Guantanamo, să li se permită să viziteze timp de 48 de ore locul secret în care sunt ţinuţi clienţii lor.
E vorba de aşa-numitul Camp Seven, unde stau deţinuţii consideraţi foarte importanţi şi de mare risc.
Avocaţii apărării susţin că modul în care au fost şi sunt trataţi clienţii lor trebuie să fie luat în calcul în cadrul procesului care îi vizează şi să influenţeze sentinţa pe care o vor primi.
Avocaţii se plâng că nu pot comunica aşa cum ar trebui cu acuzaţii în cazul atentatelor de la 11 septembrie, că discuţiile sunt permanent monitorizate şi că ar fi încălcată relaţia de confidenţialitate între avocat şi client.
David Navin, avocatul lui Khalid Sheik Mohammed, considerat principalul organizator al atentatelor, spune că faptul că Mohammed a fost torturat influenţează multe lucruri, inclusiv modul în care clientul său se comportă în sala de judecată.
Vizite "mai scurte" la acuzaţii pentru atentatele din 11 septembrie
De cealaltă parte, reprezentanţi ai acuzării au indicat că o vizită de 48 de ore ar perturba activitatea de la Camp Seven şi au propus o vizită mai scurtă.
Pe de altă parte, avocaţii apărării susţin că o singură vizită nu ar fi suficientă şi ar vrea să poată vedea periodic cum sunt trataţi clienţii lor.
Dacă luni, în prima zi a audierilor de săptămâna aceasta, toţi cei cinci acuzaţi au fost prezenţi în sală, marţi niciunul nu a dorit să fie de faţă la audieri.
Ei au semnat documente prin care atestă că îşi cunosc drepturile şi că nu vor să participe la audieri.
Judecătorul a decis marţi să amâne pentru luna viitoare discuţiile legate de aşa-numitele închisori CIA din afara Statelor Unite.
Avocaţii apărării cer ca informaţiile legate de acestea să fie păstrate.