Discuţii privind viitorul buget al UE, în contextul Brexitului
Reprezentanţii a opt state europene, între care şi România, au discutat ieri, la Budapesta cu comisarul european pentru buget şi resurse umane, Günther Oettinger
Articol de Emil Groza, corespondent RRA în Ungaria, 03 Februarie 2018, 01:46
Ministrul care conduce oficiului premierului ungar, János Lázár, a declarat ieri, după o reuniune informală la nivel de miniştri din statele Grupului de la Vişegrad, la care au participat şi oficiali din România, Bulgaria, Croaţia şi Slovenia, că cele opt ţări au fost de acord cu creşterea de la circa 1% până la 1,1% din venitul naţional brut a contribuţiilor la următorul buget al UE, după ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar.
János Lázár a precizat că nu sunt diferenţe semnificative între obiectivele participanţilor la reuniune şi concepţiile bugetare ale Comisiei Europene şi a subliniat că Europa are nevoie în continuare de politica de coeziune, care are rolul de echilibrare în cazul diferenţelor dintre state în ceea ce priveşte dezvoltarea.
Oficialul ungar a afirmat că statele reprezentate la reuniunea de la Budapesta consideră că este nevoie de o reducere a birocraţiei în Europa, iar procedurile legate de buget trebuie să fie mai simple, mai rapide şi mai ieftine. János Lázár a menţionat că Uniunea Europeană va avea cu un contributor net mai puţin, ca urmare a Brexitului, şi vor fi mai multe sarcini de îndeplinit, în condiţiile unei scăderi a fondurilor.
Prezent la discuţiile din capitala ungară, comisarul european responsabil pentru buget şi resurse umane, Günther Oettinger, a declarat că ţările participante la reuniune au interese şi aşteptări similare, iar poziţiile acestora în ceea ce priveşte politica de coeziune nu diferă de cea a executivului comunitar.
Comisarul european a reiterat faptul că, odată cu ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, vor fi necesare anumite reduceri de cheltuieli, dar în acelaşi timp apar şi noi sarcini, pentru care trebuie asigurate fonduri, în domenii cum ar fi cercetarea, migraţia, paza frontierelor, securitatea sau dezvoltarea.
Günther Oettinger şi-a exprimat totodată recunoştinţa că cele opt state membre sunt dispuse să contribuie cu puţin mai mult la următorul buget european. În ceea ce priveşte chestiunea statului de drept şi legătura cu fondurile europene, acesta a spus că subiectul nu a fost discutat cu prilejul reuniunii de la Budapesta.
România a fost reprezentată la dezbateri de ambasadorul ţării noastre la Budapesta, Marius Lazurca.