Discuţii la Soci pentru Siria între preşedinţii Rusiei, Turciei şi Iranului
Conflictul din Siria cu autointitulatul Stat Islamic se apropie de final, este rândul unor reglementări politice care să aducă ţara pe o linie normală de plutire
23 Noiembrie 2017, 01:11
Rusia a organizat ieri, un summit la Soci cu participarea Iranului şi a Siriei.
La finalul convorbirilor de peste două ore desfăşurate cu uşile închise la reşedinţa preşedintelui rus de la Soci, Vladimir Putin, Hassan Rohani şi Recep Tayyip Erdogan şi-au reafirmat într-o declaraţie comună hotărârea de a coopera în continuare pentru lichidarea definitivă a grupărilor teroriste ISIS, Al-Nusra şi a altora desemnate astfel de Consiliul de Securitate, pentru instaurarea păcii şi stabilităţii în Siria.
Declaraţia subliniază în mod special importanţa procesului de negocieri intersiriene de la Astana, rezultat al acordului de încetare a focului din decembrie, ambele sponsorizate de Rusia, Turcia şi Iran, proces care a permis reducerea considerabilă a violenţelor, înfiinţarea zonelor de dezescaladare şi crearea condiţiilor pentru revenirea refugiaţilor.
Cei trei au convenit să continue eforturile pentru a-i ajuta pe sirieni să rezolve conflictul prin dialog, cu participarea tuturor segmentelor societăţii siriene. Acest proces va trebui să ducă în final la adoptarea unei noi Constituţii şi organizarea de alegeri libere, sub supravegherea ONU. Cei trei lideri şi-au reafirmat sprijinul pentru procesul de la Geneva desfăşurat sub egida ONU.
Declaraţia reafirmă susţinerea fermă pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Siriei, care, se arată în document, nu trebuie afectate sub nici o formă de înfiinţarea zonelor de dezescaladare sau alte iniţiative politice.
Preşedintele Vladimir Putin a declarat că operaţiunile militare de anvergură împotriva teroriştilor din Siria se apropie de final, dar că nu a menţionat nici un termen. El a declarat însă că prin eforturile lor, Rusia, Iranul şi Turcia au prevenit destrămarea Siriei, capturarea ei de către terorişti şi o catastrofă umanitară.
În opinia liderului rus, în prezent există o reală posibilitate pentru a se ajunge la normalizarea comprehensivă şi durabilă a situaţiei din Siria şi organizarea ei politică în perioada post-conflict. El a declarat că Rusia, Turcia şi Iranul joacă rolul de lideri în afacerile siriene şi nu a menţionat SUA şi coaliţia americană, după cum nici declaraţia pe care a semnat-o recent cu Donald Trump privind situaţia din Siria, care ieri a făcut obiectul convorbirii sale telefonice cu liderul de la Casa Albă.
Pe lângă aceste principii generale, declaraţia comună exprimă sprijinul Turciei şi Iranului pentru iniţiativa Moscovei de a organiza în perioada următoare la Soci un congres pentru dialog naţional în Siria, cu participarea reprezentanţilor guvernului şi opoziţiei care susţine procesul de pace.
Preşedintele Putin a precizat că data şi lista de participanţi vor fi convenite în cadrul viitoarelor consultări ruso-turco-iraniene la nivel diplomatic, militar şi al serviciilor secrete. Turcia se opune invitării Partidului kurzilor sirieni, Uniunea Democratică, pe care îl consideră o filială a Partidului Muncitorilor din Kurdistan, interzis de Ankara ca organizaţie teroristă.
Cu ocazia declaraţiilor de presă comune, Vladimir Putin şi Hassan Rohani au evitat să se refere la acest aspect, însă preşedintele Erdogan a declarat tranşant, dar fără a nominaliza, că prioritatea Ankarei va fi excluderea elementelor teroriste care pun în pericol securitatea Turciei şi unitatea Siriei.