Discursurile "sărăciei"
Summitul FAO s-a încheiat fără concluzii clare privind măsurile de diminuare a efectelor sărăciei.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 19 Noiembrie 2009, 09:01
Un copil moare de foame la fiecare şase secunde în mileniul al III-lea, în era supertehnologizării şi informaţiei.
Peste 1 miliard de oameni suferă de malnutriţie, din care peste 1 milion au ajuns în această situaţie doar în ultimul an.
Programul mondial pentru alimentaţie a lansat o campanie pe Internet care cere unui miliard de persoane din întreaga lume să doneze mici sume de bani pentru a pune capăt foametei.
Programul alimentar al ONU se confruntă cu o scădere dramatică a fondurilor, după ce guvernele donatoare au fost afectate de criza financiară.
Acestea sunt datele şi motivele pentru care şefi de stat şi de guvern reuniţi la Roma ar fi trebuit să găsească o soluţie.
Summitul FAO s-a încheiat însă fără să ofere vreo rază de speranţă celor mai săraci locuitori ai Pământului.
Gata cu vorbele! Cine suferă de foame nu poate aştepta! Cu acest apel, directorul general al FAO, Jacques Diouf, a încheiat summitul privind securitatea alimentară de la Roma.
Epidemia foametei poate fi eradicată cu o acţiune globală şi dacă se va trece de la vorbe la fapte şi acţiune.
Iniţial, directorul FAO solicitase săptămâna trecută 44 de miliarde de dolari anual pentru reducerea la jumătate a numărului persoanelor care suferă din cauza sărăciei.
Greva foamei de 24 de ore la care a recurs cu două zile înainte de începerea lucrărilor nu a ajutat cu nimic. Nici un ban în plus pentru cei 6 milioane de copii care mor anual de malnutriţie. Doar o declaraţie finală dezamăgitoare, cu cinci principii şi fără nici un termen-limită exact.
Nu există un răspuns clar. Asta pentru că liderii statelor G-8 au lipsit de la summit.
A fost prezent însă premierul italian Silvio Berlusconi, care, de fapt, a profitat de această reuniune pentru a amâna data unui proces la care este acuzat de fraudă.
Sunt convins că se poate să învingem foamea - a spus directorul FAO - dar trebuie să trecem imediat la acţiuni. Până la acţiuni, însă, mai este. Eventual este necesară organizarea unui alt summit pentru demararea acţiunilor.
Desigur, şi alţi bani cheltuiţi în plus. 1,02 miliarde de persoane suferă de foame la nivel mondial, dintre care 105 milioane au ajuns în această situaţie numai în ultimul an. "Summitul indiferenţei" de la Roma nu aduce, din păcate, soluţii în plus persoanelor sărace.
În acest context, presa italiană se întreabă: la ce mai foloseşte Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie?