Discursul preşedintelui SUA surprinde politicienii
Afirmaţia preşedintelui Obama privind revenirea Israelului la graniţele de dinaintea războiului de şase zile din 1967 a stârnit reacţii vii nu numai în Israel, ci şi în Congresul american.
20 Mai 2011, 18:55
Decizia preşedintelui Obama de a expune public, într-un mesaj aşteptat de întreg Orientul Mijlociu, noua abordare a Casei Albe privind procesul de pace israeliano-palestinian blocat de 8 luni de zile se pare că i-a luat prin surprindere nu numai pe israelieni şi palestinieni dar chiar pe consilierii prezidenţiali.
Numai preşedintele şi trei-patru consilieri au ştiut cu precizie ce va spune Barack Obama în discurs.
Aflat în Ierusalim, adjunctul Secretarului de Stat James Steinberg îi asigura joi pe oficialii guvernamentali că "Israelul nu are de ce să se îngrijoreze" în legătură cu discursul preşedintelui american.
Nu se ştie, însă, dacă asigurarea venea înainte sau după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a avut o conversaţie telefonică cu secretarul de stat Hillary Clinton înaintea discursului, în timpul căreia a cerut ca preşedintele Obama să renunţe la referirea la graniţele de dinaintea războiului de şase zile din 1967.
Oficialii israelieni au făcut lobby pe lângă preşedintele american până înainte ca acesta să ajungă la Departamentul de stat pentru a rosti discursul. Oficialii de la Casa Albă spun că Barack Obama nu a modificat nimic sub presiunile israeliene.
Obama şi Netanyahu, la un punct de cotitură
Acum, când Benjamin Netanyahu este la Casa Albă, în a şaptea întâlnire cu preşedintele american, cei doi lideri se află la un punct de cotitură într-o relaţie care nu a fost niciodată caldă.
Preşedintele Obama le-a spus consilierilor săi că nu crede că premierul Netanyahu va fi gata vreodată să facă marile concesii care să conducă la un acord de pace.
Benjamin Netanyahu, spun apropiaţii săi, doreşte ca preşedintele Obama să facă presiuni pentru a proteja Israelul în faţa unui vot care ar urma să aibă loc în septembrie la Naţiunile Unite şi care ar recunoaşte statalitatea palestiniană.
Dacă Barack Obama a spus că în orice caz SUA vor depune veto în Consiliul de Securitate, rămâne neclar cât de departe ar putea să meargă pentru a convinge Marea Britanie, Franţa şi alţi aliaţi americani de a se alătura SUA în a respinge votul.
Analiştii de la Institutul pentru Politica Orientului Mijlociu cred că europenii înclină să voteze pentru un stat palestinian pentru că nu văd o strategie care să funcţioneze.
Drept care acum, urgenţa pentru cei doi lideri este să găsească o cale de a opri votul în Naţiunile Unite care ar putea lovi atât Israelul cât şi SUA.
Declaraţiile preşedintelui Obama, primite cu stupoare
Cert este că în Congresul american puternicul lobby evreiesc, republicanii şi democraţii, deopotrivă, au primit cu stupoare declaraţiile preşedintelui american.
Senatorul republican John McCain crede "că administraţia face aceeaşi greşeală ca la începuturile sale, când preşedintele Obama a cerut drept precondiţie îngheţarea totală a construcţiilor evreieşti, după care a renunţat la ea, dar între timp palestinienii au menţinut-o ca precondiţie.
Acum stabileşte o limitare a graniţelor Israelului fără să ţină cont că Israelul trebuie să fie o ţară care să se poată apăra, militar.
Iar unul dintre partenerii palestinienilor, facţiunea Hamas este hotărâtă să desfiinţeze Israelul.
Senatorul democrat Eliot Engel caracterizează declaraţia preşedintelui Obama ca pe "o mare greşeală".
"Toată lumea ştie că un stat evreu cu graniţele de dinaintea anului 1967 nu poate fi apărat. Cred că preşedintele a făcut o mare greşeală", a declarat Eliot Engel.