Dioxină şi în carnea de porc din Germania
Autorităţile din Germania au descoperit un nivel anormal de dioxină în carnea de porc, după scandalul ouălor contaminate.
Articol de Sorin Solomon, 11 Ianuarie 2011, 13:57
Un nivel anormal de dioxină a fost depistat în carnea de porc din nordul Germaniei, după scandalul ouălor contaminate, au anunţat autorităţile locale, citate de AFP.
"Un test asupra cărnii de porc a arătat un nivel de dioxină ridicat" într-una dintre fermele agricole la sfârşitul săptămânii trecute, după descoperirea unor suplimente alimentare pentru animale contaminate, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului pentru consum din Saxonia Inferioară.
"Această carne nu este deci comercializabilă (...) animalele trebuie sacrificate şi carcasele lor arse", a adăugat el.
Acesta nu a putut preciza care este nivelul depistat, nici dacă limita a fost depăşită cu mult.
Până în prezent, numai ouăle au prezentat un nivel de dioxină superior limitei autorizate, dar au fost cerute numeroase teste asupra cărnii de pui şi de porc şi a laptelui de vacă, care ar fi putut contaminat.
Aproximativ "100.000 de ouă au fost distruse în Saxonia Inferioară din cauza dioxinei. În zilele următoare, este posibil să fie distruse alte 100.000 de ouă", a declarat purtătorul de cuvânt.
Luni, ministrul german al Agriculturii, Ilse Aigner, a încercat să dea asigurări: în "niciun moment, şi mai ales acum, produsele germane nu au fost periculoase" pentru sănătate.
Potrivit unui sondaj publicat duminică, un german din cinci a renunţat să mai mănânce ouă.
Coreea de Sud a anunţat sâmbătă că suspendă importurile de carne de porc din Germania, atât timp cât cazul nu va fi rezolvat definitiv.