Dilema energetică europeană
Miniştrii europeni ai energiei discută despre necesitatea coordonării la nivel european şi răspunsul Europei la un caz similar celui din Japonia.
Articol de Claudia Marcu, 14 Martie 2011, 19:47
Situaţia din Japonia, creată de exploziile de la centrala nucleară, îngrijorează întreaga Europă.
E motivul pentru care miniştrii europeni ai mediului au discutat luni despre securitatea centralelor nucleare din Europa, lăsând loc dezbaterii de marţi, organizată de comisarul european pentru energie, Günther Oettinger.
Cu peste 140 de centrale nucleare în Uniunea Europeană, energia nucleară va fi subiect de discuţie pentru mult timp de acum încolo, a spus comisarul european pentru schimbări climatice, Connie Hedegaard.
Ea a evitat să răspundă la întrebarea dacă energia nucleară va predomina atunci când se aduce în discuţie reducerea emisiilor de bioxid de carbon cu 90 la sută, până în 2050.
Preşedinţia ungară a Uniunii Europene a anunţat că va convoca grupul de lucru competent de la nivelul Consiliului European, pentru a informa statele membre şi a da startul unei dezbateri cu experţi în domeniu.
Folosirea energiei nucleare este, în acest moment, de competenţa statelor membre, însă la nivel european există regulamente privind standardele de siguranţă.
Printre aspectele care vor fi abordate în cadrul întâlnirii de marţi, organizată de comisarul european pentru energie, Günther Oettinger, se numără necesitatea coordonării la nivel european, problemele din statele membre şi răspunsul Europei la un caz similar celui din Japonia.
Günther Oettinger a invitat miniştrii europeni ai energiei, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor naţionale de reglementare în domeniul nuclear, la un schimb de idei privind securitatea centralelor nucleare din Europa.
Mai mulţi oficiali din diferite state membre au cerut o altă abordare în acest domeniu.
Comisia Europeană rămâne în contact direct cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi este pregătită, prin Mecanismul European de Protecţie Civilă, să intervină în Japonia în orice moment.
20 de state membre au răspuns, în urma declanşării mecanismului, inclusiv România, oferind asistenţă umanitară, unităţi pentru purificare a apei, adăposturi de urgenţă şi spitale mobile.