Dieta mediteraneană, în patrimoniul UNESCO
Cultura flamenco, castelele de oameni din Catalonia, cântul Sibilei de Crăciun din Mallorca şi dieta mediteraneană fac parte din lista Patrimoniului Cultural al Umanității stabilit de UNESCO.
17 Noiembrie 2010, 08:06
Decizia UNESCO de a include pe lista de patrimoniu cultura flamenco, castelele de oameni din Catalonia şi cântul Sibilei de Crăciun din Mallorca a fost cunoscută marţi, la Nairobi, în Kenya, unde are loc, până în 19 noiembrie, a Cincea reuniune a Comitetului Interguvernamental al UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului cultural imaterial.
Flamenco este o expresie artistică rezultată din fuziunea dintre cântec, dans şi ritm, o manifestare culturală reprezentativă şi identitară din patrimoniul cultural imaterial din comunităţile Andaluzia, Extremadura şi Murcia, el a devenit un semn distinctiv al culturii spaniole în lume.
Cântul Sibilei se aude în toate bisericile din Mallorca în noaptea de Crăciun.
El este reprodus cu originalitate aşa cum a ajuns în zonă, în secolul al 13-lea.
Castelele de oameni (castells) reprezintă o manifestare tipică din Catalonia, cu o vechime de peste 200 de ani şi înseamnă ridicarea de turnuri umane cu o înălțime de 6 până la 10 niveluri.
Castells se ridică de obicei în epoca de sărbătoare şi sunt formate din oameni de tpate vârstele, inclusiv copii.
Din lista patrimoniului imaterial aprobata marţi mai face parte şi dieta mediteraneană, o candidatură pe care Spania a prezentat-o împreună cu Grecia, Italia şi Maroc.
Este vorba despre un regim alimentar vechi de 9 mii de ani şi căruia ştiinţa îi atribuie de fiecare dată tot mai multe beneficii.
Fructe, verdeaţă, legume, ulei de măsline, peşte şi un consum moderat de carne şi lactate – sunt bazele acestei alimentaţii, iar ţările care au prezentat această candidatură au custodia ei împărtăşită.
Potrivit ministerului spaniol al Sănătăţii, OMS şi FAO au recunoscut acest regim alimentar ca un model de calitate, sănătos şi sustenabil.