Dialog telefonic Hollande-Merkel-Poroşenko-Putin
Preşedinţii Franţei, Ucrainei, Rusiei şi cancelarul Germaniei vor purta o discuţie telefonică în această seară pe tema situaţiei din oraşul Debalţevo.
18 Februarie 2015, 19:35
Situaţia din Debalţevo, oraşul strategic din estul Ucrainei asediat de separatişti, va fi discutată în această seară în cadrul unei convorbiri telefonice dintre cei patru lideri implicaţi în negocierile de la Minsk: preşedinţii Franţei, Ucrainei, Rusiei şi cancelarul Germaniei.
Anunţul survine declaraţiei de azi a preşedintelui ucrainean care a recunoscut că armata sa este nevoită să abandoneze oraşul ce leagă Luganskul de Doneţk, cele două bastioane separatiste din estul Ucrainei.
Rusia împărtăşeşte îngrijorarea legată de evoluţiile din această zonă, unde se află în încercuire mai multe mii de militari ucraineni şi consideră că pentru calmarea situaţiei aceştia trebuie să pună capăt tentativelor de a schimba cu forţa armelor statu-quo-ul existent în momentul intrării în vigoare a încetării focului.
Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov s-a referit la procesul de reglementare a crizei ucrainene baxat pe acordurile de la Minsk de săptămâna trecută.
"Să sperăm că acest proces va începe şi actuala situaţie de la Debalţevo nu va fi folosită în scopul găsirii unui pretext pentru a-l face să eşueze!", a declarat Serghei Lavrov.
Acesta a mai spus că, în pofida declaraţiilor Kievului, încercuirea forţelor ucrainene de la Debalţevo este un fapt real, unii dintre militarii ucraineni predându-se deja insurgenţilor.
În acelaşi timp, preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat astăzi că, în conformitate cu ordinul său de aseară, 80% din militarii ucraineni au părăsit zona Debalţevo cu tot armamentul din dotare.
Autorităţile separatiste la rândul lor au confirmat că o parte din militarii ucraineni au ieşit din încercuire, unii cu pierderi grele, alţii, circa 1000, după ce au predat armele, printr-un coridor umanitar, dar mulţi se află în continuare în încercuire astfel încât luptele vor continua.
NATO prin vocea secretarului său general a somat astăzi Rusia să îşi retragă toate forţele din estul Ucrainei.
Apelul lui Jens Stoltenberg a fost făcut în condiţiile în care Moscova respinge constant acuzaţiile că i-ar sprijini pe separatişti, cu militari şi armament.