Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Dezbaterea eurodeputaţilor privind statul de drept în România

Eurodeputaţii români s-au criticat unii pe alţii sau coaliţia aflată la putere în timpul dezbaterii din PE.

Dezbaterea eurodeputaţilor privind statul de drept în România

Articol de Radu Dobriţoiu, 03 Octombrie 2018, 13:20

Eurodeputaţii români s-au criticat unii pe alţii sau guvernul României în cadrul dezbaterii de miercuri privind statul de drept în România din plenul Parlamentului European (PE) de la Strasbourg, dar nu au lipsit nici reproşurile aduse Comisiei Europene sau chiar preşedintelui de şedinţă, Rainer Wieland, acuzat că ar fi părtinitor.

Monica Macovei a spus în plenul Parlamentului European că liderii PSD, Liviu Dragnea, şi ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, vor să scoată România din UE "pentru că minciuna şi impostura le-au fost descoperite".

"Dar românii vor în Europa, în democraţie şi în libertate. Acum românii suferă din cauza unui guvern, a acestui guvern, care lucrează împotriva lor", a afirmat eurodeputata din grupul Conservatorii şi Reformiştii Europeni (ECR).

"România nu este un grup de politicieni corupţi. România este fiecare om cinstit, oriunde s-ar afla în lume. Şi mulţi au plecat în lume tocmai din cauza corupţiei, dar vor acasă", a dat asigurări Monica Macovei.

"Guvernul a lovit cu bastoane şi grenade propriii cetăţeni. Imaginile din 10 august nu mint", a mai spus Macovei, care a vorbit în plenul PE şi despre faptul că coaliţia aflată la putere vrea să "îngroape şi presa independentă".

"Justiţia este primul duşman al PSD şi ALDE. Au schimbat legile justiţiei ca să controleze magistraţii, au schimbat codurile penale ca să scape de infracţiuni şi să blocheze anchetele. PSD şi ALDE se folosesc acum de nişte protocoale între serviciile de informaţii şi parchete ca să obţină revizuirea sentinţelor de condamnare şi să scape de puşcărie. Pentru că o lege a amnistiei va scoate oamenii în stradă. Românii protestează, românii nu sunt inerţi. România este un popor viu şi va riposta întotdeauna să-şi apere democraţia", a mai spus Monica Macovei în plenul PE.

Dan Nica, liderul delegaţiei române în grupul S&D, a subliniat că România nu acceptă să fie monedă de schimb "în niciun fel de condiţii şi cu nicio altă ţară".

"Înţelegem că au fost îngrijorări în privinţa anumitor state membre, dar noi cerem ca fiecare ţară să fie judecată în funcţie de propriile sale merite", a adăugat el.

"Noi, în România, încercăm în acest moment ca toate lucrurile care au ţinut de un trecut întunecos, de un sistem judiciar pervertit, de foşti miniştri ai justiţiei care au transformat procurorii în propriii servitori, de cei care au reuşit să transforme judecătorii în persoane timorate şi care au forţat procurorii să facă dosare la comandă (...) Toată lumea trebuie, în România, să înţeleagă un singur lucru, că justiţia se face doar în sala de judecată şi niciodată pe bază de protocoale, de servicii secrete şi de înţelegeri oculte. Şi salut această luare de poziţie a Comisiei Europene", a mai afirmat Dan Nica.

"Toată lumea trebuie să ştie că vremurile trecute nu se mai pot întoarce, cu toate eforturile disperate pe care le fac aceşti adevăraţi români din sală, cum ar fi (Cristi) Preda şi (Monica) Macovei, şi care au reuşit să transforme justiţia română într-o ruşine. Noi aceste lucruri nu le tolerăm, le vom schimba şi le vom schimba aşa cum trebuie, în conformitate cu normele democratice", a dat asigurări eurodeputatul PSD.

Nica a fost apoi întrebat de eurodeputatul Gunnar Hokmark (PPE) dacă nu este îngrijorat de un guvern care în loc să combată corupţia, îi combate pe cei care combat corupţia.

"Deci acest lucru face parte din ceea ce înseamnă campania de "fake news"", a replicat Nica.

"V-a spus cineva că în ultimii cinci ani 98% dintre cei trimişi în instanţe pentru dosare de corupţie au fost achitaţi? Vi s-a spus că toţi aceşti oameni care au fost raportaţi către Comisia Europeană au fost declaraţi nevinovaţi? Doar în aceste şase luni au fost peste 200 de achitări din partea DNA. Anticorupţia înseamnă pentru noi ca cel vinovat să plătească şi cel nevinovat să nu plătească. Injustiţie pentru unul înseamnă injustiţie pentru toată lumea, asta este deviza noastră", a mai spus el, în aplauzele răzleţe ale unora din colegii săi de grup.

Eurodeputata ALDE Norica Nicolai a pus în discuţie faptul că România nu a reuşit să combată foarte mult corupţia la nivel înalt din cauză că unele state membre nu interzic prin lege darea de mită pentru a obţine contracte.

"V-aş propune dle Timmermans să rugaţi anumite state membre să nu-şi mai prevadă în legislaţie posibilitatea de a da mită pentru a obţine contracte în străinătate. Într-adevăr, oficiali care se presupune că ar fi dat mită la Bucureşti nu am văzut niciodată a fi traduşi în faţa curţilor noastre de judecată", a afirmat Norica Nicolai în plenul PE.

Ea a adăugat că, odată cu dezbaterea prin situaţia României din plenul PE, "dublul standard devine o realitate la Strasbourg".

"Asta nu aduce nici mai multă coeziune, nu aduce nici mai multă Europă, ci este dovada unei lipse de analiză, unei lipse de obiectivitate şi a unei lipse de standard. Aş întreba Comisia Europeană, deşi este obligatoriu, de ce nu am avut în ultimii ani niciun fel de analiză pe situaţia corupţiei în toate statele membre UE? Ori vă plac doar acestea trei?", a întrebat ea retoric, referindu-se la Polonia, Ungaria şi România.

Siegfried Mureşan, membru al grupului PPE din PE şi purtător de cuvânt al formaţiunii europene, a spus că, de doi ani, românii au ieşit în stradă pentru valori ale Uniunii Europene.

"Oamenii cer justiţie, dreptate, stat de drept şi bună guvernare. Oamenii ies în stradă cu drapelul Uniunii Europene şi întreabă ce poate face Uniunea Europeană pentru noi. Iar răspunsul nostru trebuie să fie convingător, trebuie să fim alături de poporul român, să apărăm împreună valorile europene, modul de viaţă european - asta vrea poporul român, asta trebuie să facem noi. Suntem alături de poporul român", a afirmat Mureşan în plenul PE.

El a vorbit în luarea sa de poziţie şi despre Liviu Dragnea, preşedintele PSD, pe care l-a numit şeful de facto al guvernului.

"Oamenii protestează şi împotriva unui guvern condus de Liviu Dragnea, un infractor condamnat de mai multe ori. Iar când infractorii fac legi, legile sunt bune pentru infractori, nu pentru oameni. Dumneavoastră, domnule prim-vicepreşedinte Timmermans, Comisia Europeană, noi, Parlamentul European, trebuie să fim alături de popor, să apărăm valorile europene şi buna guvernare", a pledat Siegfried Mureşan, potrivit informa'iilor transmise de Agerpres.

Ioan Mircea Paşcu, vicepreşedinte al Parlamentului European şi colider al delegaţiei României în grupul S&D, a declarat, la rândul lui că dezbaterea privind statul de drept a fost aşteptată de români cu speranţă, care au fost însă dezamăgiţi.

"Ei se aşteptau ca UE să-i ajute să scape de sistemul odios expus aici de primul ministru. Spre amara lor surpriză, în loc de ajutor românii primesc apostrofări şi ameninţări. Că, dacă nu revin imediat la sistemul odios de care încearcă să scape acum, vor fi penalizaţi. Românii, printre cei mai pro-europeni cetăţeni, nu merită asta. Pentru că românii adevăraţi sunt cei mulţi care prin votul masiv acordat coaliţiei în 2016 i-au cerut acesteia să le redea drepturile democrate furate de o justiţie politizată, controlată de serviciile secrete, şi nu cei puţini care dezinformează", a spus Paşcu.

Eurodeputaţii din grupul S&D au avut un schimb de replici cu vicepreşedintele PE care a condus şedinţa, Rainer Wieland, din grupul PPE. În primă fază, Wieland i-a atras atenţia eurodeputatului PSD Victor Boştinaru că nu are nevoie de lecţii din partea sa, după discursul din plen al lui Dan Nica. După aceea vicepreşedintele PE i-a atras atenţia Noricăi Nicolai să se ridice în picioare când se adresează preşedintelui de şedinţă şi mai târziu l-a apostrofat şi pe eurodeputatul PSD Răzvan Popa, care l-a numit într-o intervenţie pe colegul său Cristi Preda din grupul PPE drept "o ruşine pentru această instituţie", din cauza vociferărilor sale din timpul luărilor de cuvânt ale altor eurodeputaţi.

În urma replicii lui Rainer Wieland, eurodeputatul PSD Emilian Pavel a luat cuvântul şi i-a cerut preşedintelui de şedinţă să aplice regulamentul şi să nu-i favorizeze pe colegii săi de grup. La rândul său, Maria Grapini, tot din grupul S&D, i-a reproşat lui Wieland că nu i-a permis nici să susţină un discurs la procedura "Catch the Eye" şi nici să folosească cartonaşul albastru în timpul intervenţiilor colegilor. Toate reproşurile au fost urmate de explicaţii procedurale ale preşedintelui de şedinţă.

Summitul UE-Balcanii de Vest, la Bruxelles
În lume 18 Decembrie 2024, 18:39

Summitul UE-Balcanii de Vest, la Bruxelles

Discuţia se va centra pe planul de creştere economică elaborat de Uniunea Europeană pentru cele șase state din Balcanii de...

Summitul UE-Balcanii de Vest, la Bruxelles
Nicolas Sarkozy devine primul preşedinte din istoria Franţei condamnat la o pedeapsă cu executare
În lume 18 Decembrie 2024, 16:33

Nicolas Sarkozy devine primul preşedinte din istoria Franţei condamnat la o pedeapsă cu executare

Nicolas Sarkozy devine primul preşedinte din istoria Franţei condamnat penal la o pedeapsă cu executare, după ce Curtea de...

Nicolas Sarkozy devine primul preşedinte din istoria Franţei condamnat la o pedeapsă cu executare
Comisia Europeană a lansat Raportul privind Mecanismul de Alertă
În lume 18 Decembrie 2024, 16:29

Comisia Europeană a lansat Raportul privind Mecanismul de Alertă

Comisia Europeană a lansat miercuri, la Strasbourg, Raportul privind Mecanismul de Alertă, un instrument de identificare a...

Comisia Europeană a lansat Raportul privind Mecanismul de Alertă
Ucrainenii încep să se gândească tot mai mult la ce va fi după terminarea conflictului
În lume 18 Decembrie 2024, 13:40

Ucrainenii încep să se gândească tot mai mult la ce va fi după terminarea conflictului

Pe lângă problemele economice uriaşe generate de efortul de reconstrucţie a ţării, Ucraina se va confrunta şi cu o societate...

Ucrainenii încep să se gândească tot mai mult la ce va fi după terminarea conflictului
Ultimele două summituri UE din acest an
În lume 18 Decembrie 2024, 13:32

Ultimele două summituri UE din acest an

Liderii statelor Uniunii Europene vor fi la Bruxelles, pentru ultimele două summituri din acest an.

Ultimele două summituri UE din acest an
Israelul şi Hamasul sunt aproape de încheierea unui armistiţiu în Gaza
În lume 18 Decembrie 2024, 11:51

Israelul şi Hamasul sunt aproape de încheierea unui armistiţiu în Gaza

Ambele părţi au indicat progrese semnificative, chiar dacă mai sunt de rezolvat unele divergenţe.

Israelul şi Hamasul sunt aproape de încheierea unui armistiţiu în Gaza
Dacă încetează războiul în Ucraina – ce fel de pace îi va lua locul?
În lume 18 Decembrie 2024, 08:36

Dacă încetează războiul în Ucraina – ce fel de pace îi va lua locul?

Trimisul nostru special în zona Cernăuțiului descoperă numitorul comun – neîncrederea.

Dacă încetează războiul în Ucraina – ce fel de pace îi va lua locul?
Asigurarea integrității alegerilor în fața atacurilor de dezinformare online
În lume 18 Decembrie 2024, 08:17

Asigurarea integrității alegerilor în fața atacurilor de dezinformare online

Dezbateri aprinse in Parlamentul European după ce Comisia Europeană a deschis o procedură oficială împotriva platformei TikTok.

Asigurarea integrității alegerilor în fața atacurilor de dezinformare online