Dezbatere în PE privind siteul xenofob al unui partid olandez
Un partid olandez cu orientare de dreapta şi aflat la guvernare a lansat un site unde cetăţenii olandezi sunt încurajaţi să depună plângeri contra cetăţenilor est-europeni.
13 Martie 2012, 14:32
Premierul olandez nu va da explicaţii Parlamentului European la Strasbourg cu privire la situaţia creată de Partidul Libertăţii, acuzat de acţiuni extremiste şi implicit despre poziţia guvernului de la Haga în acest context, anunţă postul public de radio din Olanda.
Marţi după-amiază se va discuta despre situaţia creată de lansarea de către formaţiunea politică de dreapta a unui site unde, cetăţenii olandezi sunt încurajaţi sã depunã plângeri contra cetăţenilor central şi est-europeni din Olanda.
Primul ministru olandez consideră însă că este strict o problemă internă a partidului respectiv.
Chiar şi în lipsa unor explicaţii, la mijlocul săptămânii Parlamentul European va vota o rezoluţie prin care autorităţilor de la Haga li se va cere să intervină.
"Premierul Rutte se fofilează", scriu pe site-ul lor jurnaliştii postului public de radio olandez.
Atât Mark Rutte, cât şi ministrul imigraţiei, Gerd Leers, ar acţiona ca şi cum ar fi vorba de un foc de paie, care se va stinge de la sine.
Cu adevărat îngrijorătoare sunt însă perspectivele pe care le au relaţiile cu estul Europei, susţin voci din comunitatea de afaceri, citate de Radio Olanda.
Exporturile în regiune "ar fi periclitate"
Sunt îngrijorări care vin şi pe fondul reacţiilor de până acum ale Poloniei, Ungariei, Bulgariei sau României.
Au fost trei zile în care camioanele olandeze cu flori şi carne au fost blocate în vămile româneşti pentru controale, imediat după ce Olanda a refuzat accesul în Spaţiul Schengen.
Nu mai departe de începutul acestei luni, premierul polonez Donald Tusk a precizat că "Olanda are o problemă" şi a criticat dur atitudinea acestei ţări faţă de imigrare.
Problema a crescut în intensitate de la lună la lună, iar Parlamentul European reunit în sesiune plenară este aşteptat cu o reacţie fermă.
Drepturile la liberă circulaţie şi discriminarea cetăţenilor în Uniune sunt subiecte de dezbatere, în contextul apariţiei site-ului xenofob şi a toleranţei autorităţilor olandeze faţă de acesta.
O rezoluţie prin care Olandei i se cere să intervină va fi votată joi, o rezoluţie unică, negociată de toate grupurile din Parlamentul European.
Prin această rezoluţie ar urma să i se ceară premierului Mark Rutte şi coaliţiei la guvernare să se distanţeze de Partidul Libertăţii şi de politicile sale, situaţie cel puţin ingrată.
Fără sprijinul formaţiunii de extremă dreapta, cabinetul Rutte nu şi-ar mai putea trece deciziile importante prin parlament. Partidul Libertăţii din Olanda, fondat în 2005 de Geert Wilders, a câştigat tot mai multă simpatie în rândul alegătorilor după anul 2007.
Atunci formaţiunea a militat pentru oprirea valului de imigranţi din ţările musulmane.
Acum discursul se axează pe emigranţii din estul Europei, dar şi pe o ieşire a Olandei din zona monedei unice, printr-o revenire la gulden.