Dezbatere europeană “sinceră” pe tema xenofobiei
Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a precizat că a solicitat ca toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene să fie implicate într-o dezbatere sinceră cu privire la atitudinile xenophobe şi anti-europene.
15 Martie 2012, 14:56
Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat joi la Bruxelles, la finalul întîlnirii cu președintele Herman van Rompuy că e injust şi nedemn să existe atitudini care neagă egalitatea între cetăţenii europeni.
Discuţiile dintre premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi președintele Consiliului European, Herman van Rompuy s-au referit la aderarea României la spaţiul Schengen de liberă circulaţie şi la Mecanismul de Verificare şi Cooperare (MCV) prin care Comisia Europeană monitorizează evoluţia justiţiei şi a luptei anti-corupţie.
Olanda a blocat aderarea României la spaţiul Schengen spunând că aşteaptă şi raportul din vară asupra justiţiei, o asociere criticată atât de România, cât şi de lideri europeni.
“Dorim ca raportul din vară să fie unul eminamente pozitiv”, a spus Mihai Răzvan Ungureanu.
Dezbatere cu privire la xenofobie
Mihai Răzvan Ungureanu a precizat că a solicitat ca toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene să fie implicate într-o dezbatere sinceră cu privire la atitudinile xenophobe şi anti-europene.
Aceasta ar urma să vizeze nu doar probleme precum refuzul aderării la Schengen, ci şi restricţiile pe piaţa muncii sau construirea unei Uniuni care să reprezinte cu adevărat interesele tuturor statelor membre.
Ideea a fost acceptată de preşedintele Consiliului European care ar urma să stabilească modul tehnic în care ar avea loc o astfel de dezbatere.
Discuţia a avut loc în ziua în care Parlamentul European a adoptat o rezoluţie care condamnă categoric pagina de internet iniţiată de Partidului Libertăţii din Olanda pentru promovarea nemulţumirilor legate de persoanele venite din centrul şi sud-estul Europei.
Rezoluţii parlamentare anterioare cu privire la aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen sau la ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii nu au dus la respectarea de statele membre a recomandărilor.
Decizia cu privire la Schengen are nevoie de unanimitate.
România ar urma să se orienteze şi înspre dezbateri bilaterale de promovare a propriilor priorităţi europene şi trebuie să demonstreze că reforma justiţiei e ireversibilă.