Dezbatere-cheie în Spania pentru combaterea crizei
Criticaţi pentru lentoarea reacţiilor, socialiştii caută sprijin în parlament pentru salvarea unei economii grav afectate de criză.
17 Februarie 2010, 10:09
Criza economică şi măsurile pentru combaterea ei continuă să preocupe sfera politică şi în Spania, unde Partidul Socialist aflat la guvernare a început astăzi negocieri cu celelalte formaţiuni politice parlamentare, pentru a obţine sprijinul necesar unui plan anticriză.
Cu o rată a şomajului care ar putea trece de 20% şi cu o scădere dramatică a consumului, Spania este singura dintre marile puteri economice din zona euro care nu a ieşit încă din recesiune.
Guvernul Zapatero a anunţat cu întârziere mai multe măsuri de redresare economică, inclusiv prin reformarea pieţei muncii şi sistemului de pensii, însă un parc naţional privind diminuarea consecinţelor crizei, aşa cum a sugerat regele Juan Carlos, presupune consensul care pare să fie foarte greu de atins.
Guvernul socialist caută sprijin pentru a promova două reforme importante, a sistemului de pensii şi a pieţei muncii.
Seria negocierilor a început cu o plângere din partea principalului partid de opoziţie, conservatorii de la Partidul Popular protestând astăzi că socialiştii aflaţi la guvernare i-au lăsat ultimii pe lista consultărilor.
Schimbul de replici şi reproşuri va continua astăzi în parlament, când premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero va prezenta acţiunile pe care guvernul le-a avut în vedere pentru a face crizei economice.
Consensul pentru reformele pe care guvernul le propune va fi greu de atins, cred şi reprezentanţii partidelor, dar şi analiştii care prevăd că situaţia Spaniei va fi extrem de dificilă în acest an.
Reforma pieţei muncii, spun aceştia, trebuie realizată având în vedere cele cinci milioane de contracte temporare pe care firmele spaniole le preferă pentru că sunt mai ieftine şi, în momentul lichidării, angajatul nu beneficiază decât de o compensaţie minimă.
În ceea ce priveşte reforma sistemului de pensii, aceasta presupune modificări la legea asigurărilor sociale, ceea ce necesită o procedură parlamentară de durată.
Sindicatele spaniole au anunţat deja mişcări de protest în acest sens în marile oraşe începând cu săptămâna viitoare, nefiind de acord cu majorarea cu doi ani a limitei de vârstă de pensionare, de la 65 la 67 de ani.
Jose Luis Rodriguez Zapatero este acuzat că a recunoscut târziu situaţia dificilă a economiei spaniole şi a reacţionat şi mai târziu cu propunerile de reformă, în timp ce şomajul este în continuă creştere, de fiecare dată cifrele anunţând recorduri istorice.
În acest context, pricipalul partid de opoziţie, Partidul Popular, repetă că deţine reţeta crizei şi a propus în mai multe rânduri micşorarea impozitelor, mai puţine datorii publice, reducerea numărului de înalţi funcţionari sau îngheţarea salariilor pentru funcţionarii publici.
Liderul Partidului Popular, Mariano Rajoy, va prezenta astăzi un proiect alternativ de guvernare.
De aceea, ziariştii spanioli spun că atmosfera din parlament va fi asemănătoare celei din dezbaterea privind starea naţiunii.