Dezastru ecologic provocat de sutele de mii de peşti morţi aduşi de ape în rada portului Volos, din centrul Greciei
În Grecia, autorităţile fac eforturi pentru a limita efectele dezastrului ecologic provocat de sutele de mii de peşti morţi aduşi de ape în apropierea portului Volos, din centrul ţării, important nod turistic.
Articol de Radio România Actualităţi, 29 August 2024, 16:28
În Grecia, autorităţile fac eforturi pentru a limita efectele dezastrului ecologic provocat de sutele de mii de peşti morţi aduşi de ape în apropierea portului Volos, din centrul ţării, important nod turistic. Până acum au fost colectate nu mai puţin de 40 de tone de peşte.
Corespondenţă din Atena - Reporter: Michaela Lambrinidou - ”O pătură argintie de peşti morţi se întinde pe kilometri întregi, de câteva zile, pe plajele şi coastele districtului Magnesia şi în apele portului Volos, de unde pleacă vasele spre arhipelagul Sporade, şi ameninţă sănătatea publică şi ecosistemul marin, dar şi turismul din regiune. Mirosul este într-adevăr insuportabil şi afectează direct economia turistică din zona.
Primarul portului Volos, Achilleas Beos, a blamat executivul că nu a dat atenţia necesară fenomenului, care ar putea crea un dezastru ecologic pentru alte specii din zonă, deşi experţii spun că peşti morţi nu reprezintă un risc pentru sănătatea publică şi nu sunt un fenomen nou. În ultimele 24 de ore au fost colectate de nave, dar şi pe uscat, peste 40 de tone de peste mort.
Fenomenul este atribuit miilor de tone de apă care se scurg din lacul Karla, cândva secat, dar care anul trecut, după furtuna Daniel, s-a umplut din nou cu apă şi peşti, care acum însă se scurg prin pârâul Xiria în mare. Peştii de apă dulce, intrând în contact cu apa de mare, mor imediat. Guvernatorul regional Dimitris Kouretas propune montarea unei plase de protecţie la estuarul râului Xiria pentru a împiedica peştii să ajungă la mare, iar procuratura locală a ordonat o anchetă.”/editor Florin Lepadatu/