Dezarmarea nucleară, varianta Obama-Medvedev
Noul tratat de dezarmare nucleară dintre SUA şi Rusia prevede limitarea la 1.550 a numărului de ogive nucleare pe care le poate deţine fiecare superputere a lumii.
Articol de Paul Poteraşi, 27 Martie 2010, 09:02
După luni de zile de negocieri, preşedintele american Barack Obama şi cel rus Dmitri Medvedev au ajuns la un acord asupra unui nou tratat de dezarmare nucleară.
Tratatul prevede limitarea la 1.550 a numărului de ogive nucleare pe care le poate deţine fiecare parte - cu 30% mai puţin decât în prezent.
Barack Obama a mai sublininat că şi alte state ar trebui să respecte cerinţele impuse de acest tratat şi totodată ar reprezenta un pas înainte pentru de a trăi într-o lume mai paşnică.
"În multe circumstanţe, armele nucleare reprezintă zilele cele mai negre ale Războiului Rece în cadrul unui prezent plin de ameninţări greu de confruntat.
"Astăzi am făcut un pas înainte pentru a lăsa în urmă moştenirile secolului 20, în timp ce construim un viitor mai sigur pentru copiii noştri. Am transpus vorbele în fapte, am făcut un progres clar şi concret. Am demonstrat importanţa conducerii Statelor Unite şi al parteneriatului SUA în folosul propriei securităţi şi al lumii întregi", a declarat Barack Obama.
Purtătoarea de cuvânt a Kremlinului, Natalia Timakova, a confirmat semnarea noului tratat de dezarmare nucleară START, la 8 aprilie, la Praga, după anunţul Washingtonului.
În acelaşi cadru, la Casa Albă, unde preşedintele a anunţat acordul cu Rusia privind tratatul, secretarul apărării, Robert Gates, a declarat că noul tratat Start nu impune constrângeri planului american de dezvoltare a apărării antirachetă în Europa.
Într-o conferinţă de presă, adjuncta secretarului de stat pentru controlul armamentelor, Ellen Tauscher, a arătat că în ce priveşte amplasarea în trei etape a bateriilor de rachetă în România, administraţia a explicat Rusiei decizia imediat după anunţ.
Rusia şi Statele Unite vor semna noul tratat de dezarmare nucleară START (Strategic Arms Reduction Treaty) pe 8 aprilie, la Praga.
Tratatul trebuie să fie ratificat de către Senatul Statelor Unite ale Americii şi de către Duma de Stat din Rusia.
Noul tratat "va limita forţele nucleare americane şi ruse în mod considerabil, sub pragul stabilit prin tratatul START semnat în 1991 şi prin tratatul de la Moscova semnat în 2002", a anunţat Casa Albă.
Preşedintele american, Barack Obama, şi omologul său rus, Dmitri Medvedev, intenţionau să încheie un nou acord START înainte de sfârşitul lui 2009, dar negocierile s-au prelungit.
Semnat în 1991, START a condus la o reducere importantă a arsenalelor nucleare şi a impus controale între cele două state, foşti inamici în timpul Războiului Rece.