Deţinut român mort după 50 de zile de greva foamei
Un deţinut român, în vârstă de 38 de ani, originar din Bucureşti, a murit într-un spital din oraşul Lecce din regiunea italiană Puglia, după 50 de zile de greva foamei. Bărbatul considera că este nevinovat.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 14 Mai 2012, 16:12
În urmă cu 50 de zile, bucureşteanul Virgil Pop, cu o sentinţă definitivă pentru furt, a intrat în greva foamei pentru a atrage atenţia asupra sa.
Bărbatul transferat la sfârşitul anului 2011 dintr-o închisoare din Benevento la penitenciarul din Lecce, regiunea Puglia, considera că este nevinovat.
Românul a ameninţat că va înceta greva foamei numai dacă îi va fi suspendată pedeapsa.
Virgil Pop nu s-a lăsat convins în niciun fel să renunţe la protestul său, chiar dacă în ultimele zile, starea sănătăţii sale s-a agravat.
Potrivit responsabililor din închisoarea din Lecce, încă de la începutul grevei românul a fost vizitat în fiecare zi de un medic, de un psiholog şi de un psihiatru.
Medicii penitenciarului au decis însă transferarea romanului în spital abia în urmă cu patru zile.
Decesul a fost înregistrat luni dimineaţă, la spitalul "Vito Fazzi" din Lecce.
Procuratura a deschis o anchetă, iar după efectuarea autopsiei, un medic legist va stabili cu exactitate cauza morţii.
Dosarul medical al lui Virgil Pop i-a fost sechestrat de autorităţi.
Ministerul de externe nu a fost informat
Despre cazul românului deţinut, reprezentanţii Consulatului României în Catania au fost informaţi abia luni dimineaţă.
Ministerul român de externe nu era la curent cu situaţia cetăţeanului român care a decedat luni într-un penitenciar din Lecce, Italia, după peste 50 de zile de grevă a foamei.
Ministrul de exeterne, Andrei Marga, a declarat în exclusivitate pentru Radio România Actualităţi că reprezenţantele diplomatice ale Românei în Italia nu au fost informate cu privire la acest caz.
"Din nefericire, nici la consulat, cel puţin aşa ştim până la această oră, nu s-a semnalat, nici la ambasadă, încât aşa stau lucrurile. Cineva ar fi trebuit să semnaleze, dar văd că nu au făcut-o.
"Noi am dat, însă, instrucţiuni ambasadei şi consulatului de la faţa locului ca în cel mai scurt timp, poate chiar astă seară, să adune toate informaţiile, încât să putem informa opinia publică din România asupra ceea ce s-a petrecut.
"La minister, cel puţin de la preluarea ministerului de către subsemnatul, nu a venit vreodată vreun indiciu că cineva e arestat şi e în greva foameni la Lecce", a spus Andrei Marga pentru Radio România Actualităţi.