Desfiinţarea taberelor de romi din Franţa, "intensificată"
Taberele de romi insalubre vor continua să fie desfiinţate, iar ritmul va fi intensificat, spune ministrul de interne, Manuel Valls, "situaţia devenind intolerabilă".
Articol de Roxana Vasile, Paris, 15 Martie 2013, 14:07
Autorităţile franceze vor să intensifice ritmul desfiinţării taberelor ilegale de romi din Franţa.
Ministrul de interne, Manuel Valls, a acordat un interviu presei, în care considera că "mai mult ca oricând, aceste demolări sunt necesare şi vor continua".
În prezent, aproximativ 400 de tabere de romi sunt amplasate în Franţa, cele mai multe în zona Parisului, iar numărul romilor români şi bulgari ar ajunge la aproximativ 20 de mii.
Demolarea acestor tabere se anunţă însă un proces complicat, în condiţiile în care asociaţiile de romi s-au arătat deja iritate de ultimele declaraţii ale ministrului francez.
Acestora li se adaugă şi alte organizaţii, precum Medici Fără Frontiere.
În context, ministrul francez de interne nu exclude, pe lângă expulzări, posibilitatea integrării unora dintre romi.
Taberele de romi insalubre vor continua să fie desfiinţate, iar ritmul va fi intensificat, spune ministrul de interne, Manuel Valls, potrivit căruia situaţia a devenit intolerabilă.
400 de "tabere ilegele"
El precizează pentru cotidianul "Le Figaro" că numărul romilor provenind în majoritate din România şi Bulgaria este de circa. 20 de mii.
Ei ocupă în mod ilegal circa 400 de tabere, din care cele mai multe în regiunea pariziană.
Potrivit informaţiilor ziarului, Manuel Valls ar fi dat instrucţiuni precise poliţiei şi jandarmeriei să multiplice controalele de identitate.
În paralel, autorităţile franceze repatriază cu regularitate romi, anul trecut, din totalul celor aproape 37 de mii de expulzaţi, 13 mii fiind români şi bulgari.
Ajutorul de repatriere, de 300 de euro pentru un adult şi de 100 de euro pentru un copil, a fost suprimat, acest sistem, considerat pervers, nefăcând altceva decât să instituţionalizeze un vast circuit de imigraţie clandestină.
Conştient că problema spinoasă a romilor nu se poate rezuma doar la folosirea forţei, Manuel Valls spune că încearcă să găsească soluţii noi pentru integrarea acelor romi care o vor dori.
Ar putea fi vorba de şcolarizarea intensivă a copiilor şi de acordarea dreptului de sejur şi de muncă persoanelor dispuse să facă un efort de integrare.