Desemnarea premierului în Republica Moldova
Curtea Constituţională din Republica Moldova a declarat neconstituţional decretul prezidenţial prin care Natalia Gavriliţă a fost desemnată din nou la funcţia de premier.
Articol de Florin Lepădatu, 24 Februarie 2021, 08:17
Curtea Constituţională din Republica Moldova (CCRM) a declarat neconstituţional decretul prezidenţial prin care Natalia Gavriliţă a fost desemnată din nou la funcţia de premier. Instanţa a cerut să fie reluate consultărilor între preşedinta Maia Sandu şi partidele parlamentare, mai ales că şefa statului nu a numit un condidat susţinut de o majoritate parlamentară.
Colega noastră Natalia Zaharescu de la Radio Chişinău explică:"Instanța a considerat că demersul comun al deputaţilor socialiști, al celor din Partidul ŞOR și al transfugiilor reprezintă o majoritate parlamentară formalizată. Totodată, Curtea a stabilit că președintele trebuie să organizeze din nou consultări cu fracțiunile parlamentare pentru identificarea unui candidat la funcția de premier. Decizia Curții Constituționale era una absolut previzibilă, a comentat liderul PSRM, Igor Dodon. Totodată, el a acuzat-o pe Maia Sandu că a încălcat Constituția în mod grav. Igor Dodon îi cere Maiei Sandu să emită imediat decretul de învestire a unui candidat legat la funcția de prim-ministru, menționând că majoritatea parlamentară pe care PSRM a constituit-o cu Partidul ŞOR și un grup de deputați transfugi a propus-o pe o fostă ministră a finanțelor, Mariana Durleşteanu. În caz contrar, socialiștii amenință cu proteste. Liderul platformei DA, Andrei Năstase, a reiterat ideea asumării de către formațiunea sa a unui guvern minoritar pro-european, atenţionând asupra pericolului iminent de instalare a unui guvern PSRM-ŞOR, care va izola internațional Republica Moldova, iar președintele Partidului Democrat, Pavel Filip, se pronunță pentru un dialog autentic, sincer și responsabil și consultarea fracțiunilor, dar anunță că formațiunea sa nu va vota niciun guvern susținut de Partidul ŞOR şi de deputați transfugi. Preşedinţia nu a comentat deocamdată decizia Curţii Constituţionale.", relatează Rador.