Desant diplomatic la Kiev și în cursul zilei de ieri
Miniştrii de externe din Germania, Cehia, Slovacia şi Austria au ajuns în Ucraina.
Articol de Radio România Actualităţi, 08 Februarie 2022, 00:51
Desant diplomatic la Kiev şi ieri, în semn de sprijin pentru Ucraina, în condiţiile în care la graniţele ei sunt peste 100 de mii de soldaţi ruşi. Miniştrii de externe din Germania, Cehia, Slovacia şi Austria au ajuns în Ucraina, şi tot astăzi a venit anunţul că pe 14 februarie, la Kiev va fi şi cancelarul German, Olaf Scholz.
Carmen Gavrilă:Niciodată nu au fost atât de multe vizite la nivel de cel puţin şefi ai diplomaţiilor, în Ucraina de când s-a acutizat criza creată de comasarea de militari ruşi la graniţele ucrainiene. Şi Germania, după ce a fost acuzată că are o atitudine prea blândă faţă de Rusia, pare acum în plină campanie să demonstreze că este pe aceeaşi lungime de undă cu restul europenilor, dar şi cu Statele Unite. Exact când şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock se afla la Kiev a venit şi anunţul că va fi în scurt timp urmată, în Ucraina, de cancelarul Olaf Scholz. Între timp, la Kiev continuă vizitele europenilor, un semnal clar de sprijin pentru guvern şi o sursă de speranţă pentru populaţia ucraineană în contextul în care serviciile americane de informaţii au avertizat că, în acest moment, Rusia are deja cam 70% din dispozitivul militar necesar unei invazii la scară largă a Ucrainei şi că poate lansa o ofensivă în aproximativ două săptămâni dacă ajunge la 150.000 de soldaţi lângă graniţele ucrainiene. E drept că autorităţile de la Kiev îndeamnă în continuare la calm, dar în principal pentru a evita panica în economie, de unde şi mesajul pe o reţea socială a ministrului de Externe, Dmytro Kuleba, care spune: "Avem o armată puternică, un sprijin internaţional fără precedent, iar Ucraina e pregătită pentru orice''. Doar că serviciile americane de informaţii susţin că în cazul în care Vladimir Putin ordonă o invazie totală, nu parţială, deci doar în Donbas, Kiev-ul ar putea fi înconjurat de soldaţi ruşi în numai 48 de ore. E drept însă că, potrivit analiştilor, câtă vreme la Kiev sunt mai mereu oficiali şi demnitari europene e cam greu de imaginat o ofensivă rusă pe teritoriul ucrainean. Recent, şi ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a propus ca o reuniune a Consiliului Afaceri Externe să se ţină la Kiev, tot în semn de solidaritate cu Ucraina.
Corespondenta RRA mai precizează că între timp şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a atras atenţia, după o întâlnire de ieri, cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, că Rusia are deja peste 100.000 de soldaţi lângă Ucraina, dar şi capabilităţi de sprijin ca de exemplu unităţi medicale, unităţi de comandă şi control şi logistică.
Carmen Gavrilă: În plus, a spus Stoltenberg, NATO anticipează că alţi 30.000 de militari ruşi vor ajunge în Belarus. Secretarul general al NATO a atras atenţia că toate acestea echivalează cu cea mai mare comasare militară de la Războiul Rece încoace, o manevră complet nejustificată. Între timp, la Kiev, la întâlnirea cu omologul său german, Annalena Baerbock, ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a acuzat Rusia că încearcă să creeze o prăpastie între Kiev şi partenerii săi occidentali folosind inclusiv politicieni proruşi din străinătate, dar a adăugat că Moscova nu va reuşi să facă asta. De altfel, tot mai des în ultima vreme, oficialii de la Kiev insistă mai degrabă pe ceea ce ei numesc încercările Rusiei de a destabiliza Ucraina din interior, decât pe ameninţarea militară rusă de la graniţe. ”Nu ne lăsăm intimidaţi de ameninţarea cu războiul”, a declarat Kuleba. "Trăim în război încă din 2014 şi am reuşit să trecem peste destule încercări". Kuleba a adăugat că dacă Moscova va impune Kievului o nouă fază a conflictului armat, ucrainienii vor lupta. La rândul său ministrul german a spus, din nou, că Occidentul a pregătit sancţiuni dure şi fără precedent împotriva Rusiei, care vor fi imediat puse în practică dacă Moscova atacă Ucraina. Dar, foarte important este că Annalena Baerbock a precizat că europenii sunt gata să plătească şi ei un preţ economic în acest context, pentru că în joc este securitatea Ucrainei. Între timp, colega de guvern a Annalenei Baerbock, ministrul apărării, Christine Lambrecht, a anunţat că Germania va trimite în câteva zile un număr suplimentar de 350 de militari în Lituania, pentru a întări flancul estic al NATO. În ultima vreme mai multe ţări aliate, inclusiv Statele Unite, au anunţat suplimentarea personalului militar în zona de est a NATO, dar chiar şi aşa, numărul soldaţilor ruşi în regiune este mult mai mare.