Deputaţii germani au votat noua lege de prevenire a infecţiilor
În Germania, controversata modificare a legii de protecţie în faţa infecţiilor, care acordă puteri sporite guvernului federal, intră în vigoare începând de vineri.
Articol de Vlad Drăghicescu, Bonn, 23 Aprilie 2021, 05:43
În Germania, controversata modificare a legii de protecţie în faţa infecţiilor, care acordă puteri sporite guvernului federal, intră în vigoare începând de vineri.
Aceasta înseamnă că în orice district în care se înregistrează o incidenţă de peste 100 de infecţii la 100 de mii de locuitori se aplică automat o aşa-numită frână de urgenţă, adică un set de restricţii severe. Amănunte ne oferă de la Bonn Vlad Drăghicescu:
Reporter: Deputaţii germani au votat noua lege de prevenire a infecţiilor. Aceasta prevede activarea unei aşa-numite frâne de urgenţă la nivel naţional, atunci când incidenţa infecţiilor depăşeşte anumite valori. Astăzi, controversata lege şi-a urmat cursul firesc, trecând de Bundesrat, camera superioară a parlamentului, iar mai târziu fiind semnată de preşedintele federal, Frank-Walter Steinmeier. Iniţiativa modificării legii de prevenire a infecţiilor i-a aparţinut cancelarului Angela Merkel, nemulţumită că unele landuri federale ezitau să pună în aplicare restricţii mai dure, după cum îşi luaseră angajamentul în şedinţele comune cu guvernul central. Aşadar, începând de luni, în oraşele şi districtele în care se înregistrează 100 de infecţii la 100 de mii de locuitori, în decurs de 7 zile, este interzisă ieşirea din casă între orele 22:00 şi 05:00. Se acceptă, ce-i drept, ieşirea solitară la plimbare sau la alergat, dar numai până la miezul nopţii.
Acolo unde incidenţa ajunge la 165, şcolile se închid, la fel şi magazinele, instituţiile de cultură şi facilităţile sportive. De asemenea, când incidenţa depăşeşte valoarea 100, trei zile la rând, întâlnirile private acasă sunt permise cu maximum o persoană. Este o oră neagră pentru libertate - a titrat astăzi cotidianul "Bild" care aminteşte că legea a trecut cu 354 de voturi pentru şi 250 împotrivă, cele din urmă aparţinând liberalilor, dreptei radicale şi stângii radicale, în timp ce ecologiştii care emit pretenţii de guvernare, începând din toamnă, pur şi simplu s-au abţinut într-un moment de importanţă crucială pentru ţară. Noua lege a întâmpinat de la bun început îngrijorări, ce n-au ocolit nici coaliţia de guvernare.
Expertul în drept, Florian Post, membru al Partidului Social-Democrat, ce guvernează alături de Uniunea CDU-CSU, la Berlin, a anunţat că vineri va depune o plângere la Curtea Constituţională Federală. Post şi mulţi dintre colegii săi din SPD, dar şi din rândurile conservatorilor germani contestă mai cu seamă legalitatea interdicţiei de părăsire a domiciliului, vizând 80 de milioane de germani. Poate nu întâmplător, conştient de ezitările colegilor din partid, şeful grupului parlamentar CDU-CSU, Ralph Brinkhaus, a avut o intervenţie de-a dreptul dramatică în Bundestag, sugerând că cine nu votează legea, votează indirect pentru moartea concetăţenilor săi. Este o lege pentru viaţă, aşa că votaţi-o! Votaţi viaţa! - a spus Brinkhaus în parlament.
Fostul judecător al Curţii Constituţionale, Udo Di Fabio, judecătorul Robert /.../, ori expertul în drept Rupert Scholz, fost ministru al apărării, au avertizat cu privire la noua lege de combatere a pandemei. Walter Mischel, un alt expert în drept, prof. la Universitatea din Munchen, a subliniat mai cu seamă articolul care stabileşte că cei afectaţi nu pot contesta noile reglementări decât la Curtea Constiţională. Mischel este alarmat, la rândul său, de interdicţiile nocturne, pe care le găseşte "discutabile din punct de vedere juridic şi care urmează a oferi Poliţiei dreptul de a controla spontan pe oricine pe stradă".
Discutabilă ar fi şi evaluarea incidenţei, pe care liberalii o consideră arbitrară şi care serveşte drept criteriu unic de activare a restricţiilor, şi din acest motiv Mischel şi colegii mai sus-menţionaţi consideră că există şanse mari ca judecătorii Curţii Constituţionale să pice frâna de urgenţă. Ziarul "Bild" aminteşte şi că în unele landuri, precum Baden-Wurttemberg, în sudul ţării, unde interdicţia de ieşire din casă a fost valabilă câteva luni, în iarnă, incidenta a fost aproape similară cu aceea din alte landuri, care nu au apelat la această măsură.