Demonstraţii ale fermierilor care vor modificarea politicii agricole comune au avut loc în mai multe capitale
În Franţa, guvernul a anunţat miercuri noi măsuri de răspuns la revendicările agricultorilor.
Articol de Radiojurnal, 21 Februarie 2024, 23:43
Mii de fermieri spanioli au protestat miercuri în capitala ţării, Madrid, nemulţumiţi de faptul că sunt nevoiţi să îşi vândă produsele în pierdere. Sute de tractoare au blocat circulaţia pe mai multe străzi. Agricultorii cer un control mai strict al importurilor şi o simplificare a normelor europene.
Demonstraţii ale fermierilor care vor modificarea politicii agricole comune au avut loc marţi şi în capitala Greciei, Atena.
În Franţa, guvernul a anunţat miercuri noi măsuri de răspuns la revendicările agricultorilor şi termene precise de modificare a unor legi, după consultările din ultimele zile pe care reprezentanţii fermierilor le-au avut cu preşedintele ţării, Emmanuel Macron, şi cu premierul Gabriel Attal. Corespondentul RRA Daniela Coman a transmis de la Paris.
În timpul protestelor fermierilor de la începutul lunii şi după aceea, Guvernul Franţei s-a angajat asupra unei liste de peste 60 de măsuri ferme, însă agricultorii au continuat să îşi arate nemulţumirea, cerând ca acestea să fie aplicate mult mai rapid. Premierul Gabriel Attal a prezentat miercuri detalii şi termene precise pentru acordarea subvenţiilor restante, simplificarea procedurilor administrative şi birocratice, aplicarea în etape a măsurilor de tranziţie ecologică, modificarea unor legi pentru creşterea veniturilor agricultorilor, lupta împotriva fraudelor şi a concurenţei neloiale, încurajarea consumului de produse franceze, includerea agriculturii între priorităţile fundamentale ale ţării.
Gabriel Attal: Primul obiectiv, recunoscut negru pe alb prin lege, este garantarea suveranităţii noastre agricole şi alimentare şi includerea agriculturii între interesele esenţiale ale naţiunii, la acelaşi nivel cu securitatea şi apărarea naţională. Este un act puternic, o recunoaştere aşteptată şi legitimă pentru că Franţa nu poate exista fără agricultură.
Sindicatele agricultorilor francezi au pus presiune în ultimele zile pe guvern, avertizând că ar putea crea probleme la Salonul Internaţional de Agricultură de la Paris, care îşi va deschide porţile sâmbătă, în prezenţa preşedintelui Emmanuel Macron.