Demolarea unui hotel din Ierusalimul de Est naşte polemici
Uniunea Europeană, SUA, Egiptul şi Iordania critică demolarea unui hotel din Ierusalimul de est. Premierul israelian spune că decizia a aparţinut proprietarului şi că guvernul nu a fost implicat deloc.
11 Ianuarie 2011, 19:59
La Ierusalim continuă scandalul declanşat de demolarea unui hotel dintr-un cartier cu populaţie predominant palestiniană.
Clădirea a fost construita în anii '30 de către fostul muftiu al Ierusalimului şi ulterior a fost cumpărată de un milionar american care a decis să construiască acum 20 de apartamente pentru familii de evrei religioşi.
Uniunea Europeană, Statele Unite, Egiptul şi Iordania au criticat Israelul pentru demolarea hotelului din Ierusalimul de est, iar acum descendenţii muftiului încearcă să blocheze proiectul unor noi construcţii.
Descendenţii lui Husseini nu recunosc tranzacţia făcută în anii '80, prin care milionarul american Irwin Moscovici a achiziţionat terenul.
Israelul a respins categoric criticile şefei diplomaţiei europene, Catherine Ashton, în urma demolării clădirii din Ierusalimul de est.
Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe de la Ierusalim, Yigal Palmor, a reamintit că Ierusalimul nu este o colonie şi este de neînţeles cum se amestecă chestiunile de drept privat cu cele de drept internaţional ori politice.
"În orice stat democrat, când un particular cumpără un teren care este recunoscut ca al lui, trecut prin toate forurile judecătoreşti până la Curtea de Casaţie, face ce crede.
"Asta nu este o chestie politică", a explicat doctorul în istorie şi preşedintele Asociaţiei Culturale Mondiale a Evreilor originari din România, Shlomo Leibovici-Laish.
Într-un comunicat al premierului israelian se arată că acţiunile întreprinse la Hotelul Shepherd din Ierusalimul de Est au fost efectuate de către persoane particulare, în conformitate cu legea israeliană şi guvernul nu a fost implicat deloc.