Delegaţie a Comisiei de la Veneţia, în Republica Moldova
O delegaţie a Comisiei de la Veneţia şi a Oficiului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului se află în Republica Moldova.
Articol de Mariana Vasilache, Radio Chişinău, 29 Ianuarie 2018, 13:04
O delegaţie a Comisiei de la Veneţia şi a Oficiului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului se află în Republica Moldova pentru a discuta despre controversatele modificări făcute anul trecut la sistemul electoral.
Acestea au provocat proteste ale opoziţiei şi critici din partea instituţiilor europene.
Experţii au astăzi întâlniri cu reprezentanţii partidelor politice şi ai societăţii civile, precum şi cu membrii Comisiei Electorale Centrale şi ai Comisiei pentru formarea circumscripţiilor electorale.
Vizita are loc în contextul pregătirii de către Comisia de la Veneţia şi OSCE a unui aviz comun privind legislaţia electorală modificată, ce urmează să fie prezentat la mijlocul lunii martie.
Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, care a avut o întrevedere cu reprezentanţii misiunii, a declarat că legislaţia electorală asigură toate condiţiile pentru a organiza şi a desfăşura alegeri libere, corecte şi democratice.
Tot astăzi, membrii delegaţiei au avut întrevederi şi cu grupurile parlamentare de opoziţie.
Reprezentantul Partidului Liberal Democrat, Iurie Ţap, a criticat modul în care a fost efectuată reforma electorală, atenţionând că a fost făcută în favoarea partidelor care au votat-o, în special Partidul Democrat şi Partidul Socialiştilor.
În pofida recomandărilor Comisiei de la Veneţia, Parlamentul de la Chişinău a votat, pe 20 iulie anul trecut, sistemul electoral mixt, care prevede că jumătate din deputaţi vor fi aleşi pe viitor pe liste de partid, iar cealaltă jumătate, în circumscripţii uninominale care au fost deja stabilite.
Comisia de la Veneţia şi alte instituţii europene au criticat trecerea la sistemul electoral mixt.
Experţii au subliniat că proiectul de modificare a sistemului nu poate fi considerat ca fiind susţinut prin consens larg, aşa cum prevedea una din principalele condiţii.